• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Onderwijs vroeger en nu

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Ik ben inmiddels bejaard maar ik kan me leraren herinneren van de middelbare school die een diepe indruk op mij gemaakt hebben. Op dat moment zag ik dat niet. Maar later kwam ik tot het inzicht dat deze bevlogen leraren de kiem hebben gelegd tot waar mijn interesses nu nog steeds liggen. Zij wisten een snaar in mij te raken. Neem nu de geschiedenisleraar op de MMS (Middelbare Meisjes School). Hij vertelde over de Griekse goden en godinnen alsof hij er zelf een was. Twee lessen waren voldoende om me te willen verdiepen in deze verhalen die goddelijk zijn en tegelijk zo menselijk. Wij hanteren nog steeds uitdrukkingen die aan deze (half)goden refereren. Meestal zonder het te weten. Maar ik herken ze en het verhaal erbij. Dat is leuk! Deze leraar heeft ook bewerkstelligt dat ik De Illias en de Odyssee ben gaan lezen. Oké, oké ik heb wel geregeld enkele pagina’s overgeslagen.

Ik kan me ook nog goed de leraar tekenen herinneren. Hij gaf opdrachten met een verhaal er bij. Een soort kunstgeschiedenis. In zijn les heerste een sfeer van vrijheid. Alle materialen stonden tot onze beschikking. Daar heb ik geleerd dat creatief zijn nooit verkeerd of raar is.Ik heb ook het geluk gehad een leraar kunstgeschiedenis gehad te hebben die zich mijn scriptie na 35 jaar nog kon herinneren als de beste ooit! Hij zette mij aan om te schrijven. Dat doe ik nu nog steeds. Toen wist ik echt niet wat ik ooit wilde gaan doen voor de kost. Dat besef kwam pas twintig jaar later.

Ik vraag me af of er nog steeds leraren zijn die zo bevlogen hun beroep uitoefenen. Dat zal zeker het geval zijn.

Ooit zag ik een documentaire over een Franse onderwijzer op een dorpsschool in Frankrijk. Zijn leerlingen waren niet de slimste maar hij hield vol. Hij bracht ze iets bij met oneindig geduld en invoelingsvermogen. Ik zou ieder kind zo’n leraar wensen. Tegenwoordig moet school vooral ‘leuk’ zijn. Dat zijn de scholen dan ook. Veel uitjes, toneelspel, zangwedstrijden, inzet voor goede doelen door middel van wandel –of fietstochten door de natuur, computerlessen, groentetuintjes en spelenderwijs leren.

Mijn scholen waren vooral oersaai en streng, behalve dan les van de boven beschreven leraren. Zij vormden een uitzondering. Een dag per jaar gingen we op schoolreisje naar Amsterdam met de bus. Wij zongen het vooraf ingestudeerde lied: ‘Tulpen uit Amsterdam’. Het enige lied dat we (tweestemmig) te berde mochten brengen. Verder was alles ordinair!

Beste E,Een beetje leuk is leuk, alleen maar leuk is niet meer leuk.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906