• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Paasbest

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Bijna altijd vier ik de feesten zoals ze vallen. Soms is het onhandig als mijn verjaardag op een gewone doordeweekse dag valt. In dat geval wijk ik uit naar het weekend. Daar is dit jaar geen sprake van, ik ben op een zaterdag jarig. Ik nodig ongeveer 50 familieleden en vrienden en vriendinnen uit. Uit ervaring weet ik dat 20 procent niet kan komen. Ik maak altijd een plan. Wat zet ik mijn gasten voor. Om te beginnen koffie en vlaai voor de mensen die overdag komen. Ik bedenk hapjes voor bij wijn en bier. Dat verschilt niet veel per jaar. Ik ben niet daar niet heel creatief in. Maar wat ik maak (met mijn eigen handen) gaat er in als koek. Ik maak ook warm eten. Grote pannen vol met kip of zuur vlees of gehakballen of iets heel anders. Ik moet mijn plan nog maken. Ik denk aan pittige gehaktballetjes en een pan schaslick. Daar halen we dan frietjes bij. Een gemengde salade hoort er ook bij vanwege de vitamientjes. Dit alles kan ik dan op de vrijdag van tevoren bereiden. Op mijn verjaardag heb ik dan geen stress en kan ik me helemaal het feestvarken voelen.

Met andere feesten zoals Kerst, Pasen en Sinterklaas moet ik me beheersen om niet weken van tevoren mijn huis te versieren en lekkere dingetjes te kopen die bij het feest horen. Met kerstmis wil ik mijn kerstboom niet veel te vroeg opzetten. Ik ben er in mijn gedachten wel al wekenlang mee bezig. Het resultaat is meestal zo-zo. Ik zie op tv uitbundig versierde huizen, tuinen en bomen tot in de hemel helemaal vol met lampjes. Dat wil ik eigenlijk ook. Met sinterklaas wil ik geen pepernoten en chocolade letters op tafel vóór de goede sint met of zonder Pieten in het land is. Nu komt Pasen in zicht. Dan wil ik de kleur geel in huis. Een geel tafellaken, gele tulpen en mijn verzameling keramieken kippen leuk gegroepeerd op tafel. Niet te vergeten de chocolade paaseitjes in een mooie schaal. De kippeneieren verf ik zelf. Bij mij vind je geen kant en klare eieren. De vraag is nu wanneer kan ik losgaan en mijn huis in een Paashuis veranderen. Is dat een week voor Pasen? Een dag? Of op Witte donderdag, Goede vrijdag of Stille zaterdag? Eigenlijk denk ik dat het pas kan op eerste Paasdag vanwege de verrijzenis. Aan de andere kant ben ik niet gelovig, zelfs niet katholiek meer. Daarbij maakt al het geel dat ik me lente-achtig voel. Ik heb er zin in en ik bedenk dat ik woensdag Gele Woensdag noem.

 

Beste P,
Hoe oud bent u eigenlijk?

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906