• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Zoet en zuur

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Mijn ouders hadden een schoenenzaak in de jaren 30, 40, 50, 60 van de vorige eeuw. Het was een firma en twee broers van mijn vader maakten deel uit van deze firma. Zij runden eveneens een schoenenzaak. Bij ons thuis hing een tegeltje aan de muur met de spreuk: Met familie eet en lach maar doe vooral geen zaken. Deze wijze spreuk werd in de wind geslagen Het gevolg was gedoe. Twee broers waren ook nog getrouwd met twee zussen. De band was dus zeer sterk. De drie vrouwen van de drie broers hielpen ook in de winkels. Zij waren werkende vrouwen. De twee zussen waren het meestal eens maar pertinent oneens met de derde vrouw, hun schoonzus. Dat liep soms wel hoog op. De zussen stonden samen sterk. De broers bemoeiden zich nooit met de ruzies. Heel slim. Op een gegeven moment wilden de vrouwen ook een vinger in de pap hebben wat betreft de inkoop. Zij wilden mooie Franse schoentjes en dito tassen. Dat lag moeilijk omdat het volkszaken waren. Sterke schoenen met een goede leest, de kleuren waren zwart, bruin en beige. De vrouwen drukten door dat er schoenen uit Parijs ingekocht werden met tien cm hoge hakken die voor het gigantische bedrag van fl 49,90 verkocht werden. De dames waren apentrots als er een paar verkocht werden. De heren kregen ongelijk. Lekker poeh. Een zus verdacht de schoonzus er van dat zij haar diverse leesbrillen verstopte tussen de dozen met schoenen. Soms werden ze gevonden, maar niet allemaal. De schoonzus had op een bepaald moment de euvele moed om een door haar verstopte bril zelf te gaan dragen. De zussen herkenden de bril maar niets kon bewezen worden. Het verdacht bleef eeuwig bestaan.
Beste Fiena, is wraak nemen goed?

Beste P,
Wraak is korte tijd heel zoet maar daarna voelt het een leven lang zuur.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906