• GOED DOEL

Winy van de Graaf

Hartverwarmend!
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Winy van de Graaf (72) is zelf goed ter been. Ze springt als een jong veulen door het leven. Wel heeft ze oog voor mensen die niet zo goed uit de voeten kunnen. Toen ze bij haar zus in Zoetermeer een initiatief zag dat haar aansprak, zette ze in Roermond eenzelfde organisatie op voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Winy was zo inventief om het draaiboek van Zoetermeer te gebruiken. Op die manier hoefde ze het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Wat is de rolstoel-2-daagse?

Winy: “Een wandeltocht met rolstoel- en rollatorgebruikers en hun duwers (vrijwilligers) door de stad. De organisatie heeft twee mooie routes uitgestippeld. Als mensen niet kunnen beschikken over een rolstoelduwer wordt deze door de organisatie geregeld. Onderweg wordt gezorgd voor muziek, koffie en vlaai. De deelname is gratis. Wij hebben een aantal sponsors gevonden die opkomen voor de kosten.”

Wat is de aanleiding voor dit initiatief?

“Het is vaak het geval dat als men niet goed uit de voeten kan, de wereld erg klein wordt omdat men aangewezen is op derden. Wij willen deze mensen uit hun isolement halen door ze twee leuke middagen aan te bieden waarbij ze ook andere mensen kunnen leren kennen. Dat zijn bijvoorbeeld de vrijwilligers. Deze duwers willen misschien wel vaker door het jaar een rolstoelgebruiker een leuke middag bezorgen door middel van een uitje.”

Wat is er nog meer nodig om deze organisatie op poten te zetten?

“We hebben nu een aardige lijst met vrijwilligers en sponsors. Bijvoorbeeld Jolanda van de Rotten die de ontwerpen gemaakt heeft die nodig waren. Victor Cillekens heeft veel sponsors verzameld, Joop Wijnands heeft de routes uitgestippeld, Carla Willems van het Gehandicapten Platform doet ook mee, Marcel van Vliet van Wel.kom heeft zich ingezet en niet te vergeten Dré Peters en Ben Harbers. Een goeie groep. Ik krijg een warm gevoel als ik zie hoe mensen zich inzetten en zoveel voor mekaar krijgen.”

Vertel iets over de routes?

“Voor de tocht op zaterdag 8 september kunnen mensen zich opgeven voor de route: ‘Roermond aan het water’. Start rond 14.00 uur bij het ECI-comlex. Men kan onder anderen het hele complex en de nieuwe sky-line van Roermond bewonderen. Deze mensen komen daar nooit! Wij lopen langs het water en bij Nautilus rusten we uit (gratis vlaai!).
Op zondag 9 september heet de route: ‘Historisch Roermond’. Start rond 14.00 uur bij het LLTB gebouw. We bezoeken de Stadstuin, daarna gaan we achter de kathedraal kijken bij De Pastorie (gratis ijsje!). Verder komen we langs historische gebouwen en krijgen daar uitleg bij. In de Oranjerie staat de gratis koffie of thee klaar bij een optreden van Roman. Mooie bijkomstigheid: dat weekend is ook Open Monumentendag. Aan het einde van de route krijgen de deelnemers een speldje uitgereikt door een wethouder voor hun deelname.”

Wat spreekt u zo aan?

“Ik zie de gezichten van de mensen voor me als ze naar buiten kunnen. Bij wijze van spreken weer adem kunnen halen in de buitenlucht. Eens niet meer opgesloten zitten. Mensen van alle leeftijden kunnen mee doen. De tocht duurt ongeveer twee uur maar men kan ook voor een kortere versie kiezen. De hele groep blijft niet bij elkaar. De ene persoon wil ergens langer blijven dan een ander. We zijn heel flexibel. Volgend jaar willen we ook realiseren dat elektrische rolstoelers mee kunnen.”

Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Marcel van Vliet, telefoon: 06-52562878 of 0475-317130

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906