• GOED DOEL

André Bloemers

De kosten zijn voor geen enkele senior een beletsel om bij de vereniging te komen.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

André Bloemers (71) zelf senior maar wel een moderne senior. ‘De bejaarde van gisteren is vandaag een wereldburger.’ Voor André bestaat er maar één opperwet: Actief blijven! Sinds ongeveer twee jaar komen de leden van De Wingerd samen op ’t Schoolpad nummer 55.

Vertel iets over jouw rol bij de seniorenvereniging?

“Een jaar of zeven geleden heeft men mij gevraagd het voorzitterschap van De Wingerd op me te nemen. Door mijn vrouw en familieleden werd mij dit heel sterk aanbevolen! Ik kende de vereniging al goed door die familieleden en mijn wethouderschap. Ik vind het heel leuk om voor zo’n vereniging die in 1965 is opgericht, iets te kunnen betekenen.”

Wat is het voor een soort vereniging?

“Ik vind het belangrijk om duidelijk te maken dat het geen bejaardenclub is maar een seniorenvereniging. Daar hecht ik aan, woorden zijn belangrijk. Meestal werden in het verleden seniorenverenigingen opgericht vanuit de wijk of parochie. Die tijd ligt ver achter ons. De moderne senior zoekt activiteiten die hij of zij leuk vindt. Wij bieden ook informatieve en culturele activiteiten. Deze vereniging doet meer dan kaarten, keuvelen en kienen. Dus komen de leden niet alleen uit de wijk maar uit heel Roermond en sommigen zelfs van buiten Roermond. Wij hebben 230 leden.”

Welke activiteiten organiseert de vereniging?

“Wij hebben heel eigentijdse, maar ook traditionele activiteiten. We willen van alle markten thuis zijn. We vieren feesten als Nieuwjaar, Pasen en Kerstmis. Daarnaast organiseren we lezingen, deze gaan niet alleen over gezondheid maar ook over culturele onderwerpen. Een senior die geboren is voor de oorlog heeft echt wel kijk op de wereld. Overigens hebben we enkele actieve leden boven de 90! Een is zelfs koorlid. Buiten Roermond ligt ook nog een hele wereld. Daar is een hedendaagse seniorenvereniging zich terdege van bewust.”

Noem enkele voorbeelden van activiteiten?

“Wij organiseren ook traditionele activiteiten. Bij ons wordt twee keer per jaar gekiend. Wij vieren Sinterklaas aan de hand van het kienspel. Maar we zijn geen kienclub. Wij hebben een geweldig mooi Kerstfeest en het doet er niet toe of je katholiek ben, heiden of Hindoe of iets anders, het is bedoeld voor iedereen. We hebben dames die quilten of sieraden maken, We maken enkele malen per jaar een reisje, meestal ook nog leerzaam buiten dat het gezellig is. Ruim een jaar geleden hebben we een zangkoor opgericht en dat loopt als een tierelier. Bij toeval trof ik op mijn zoektocht naar een dirigent Caroline Schreurs. Ze mag trots zijn op een mooie carriere in de zangwereld bij Van den Enden en bij André Rieu. Zij wilde graag bij ons komen om de mensen te laten zingen. Caroline wordt op de piano bijgestaan door Dennis Wardenburg. Ook het repertoire is traditioneel en hedendaags: Stille nacht, Heilige nacht maar ook kerstliedjes uit moderne Amerikaanse musicals.”

Zijn vrijwilligers belangrijk binnen de vereniging?

“Ons bestuur bestaat uit zeven personen en ongeveer vijftien dames en heren die bij alle activiteiten de handen uit de mouwen steken. Vrijwel elke vereniging heeft het probleem om genoeg vrijwilligers aan te trekken. Het kost tijd en energie van de vrijwilligers en soms komen er emoties bij kijken. Ik verbaas me altijd over de grote gemotiveerdheid. Om het plat te zeggen: ze lullen nergens over, ze pakken gewoon aan. Ze zijn er als dat nodig is. Als ze verhinderd zijn, melden ze zich netjes af. Bij ons is alles goed georganiseerd. Iedereen weet waar hij aan toe is. De vrijwilligers hebben veel voldoening van hun inzet en zij krijgen de verdiende erkenning van hun werk. De een doet dat op bestuurlijk niveau en een ander zegt: laat mij nou maar de kopjes en schoteltjes op z’n plek zetten.”

Aanmelden als vrijwilliger of als lid is mogelijk via onderstaand formulier of per telefoon bij Helmien Daamen: 0475-340445.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906