• MAR EN MOON

Mar en Moon zijn twee buurvrouwen die geen tijd hebben om bij elkaar over de vloer te komen. Ze nemen wel de tijd om te mailen over van alles en nog wat.

Roermond, 21 februari 2016

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hoi Mar,

We hadden het laatst over moeilijke periodes in ’t leven. Bijna elk mens heeft die wel eens en dat geeft het leven ook meer diepte en inhoud. Echter, ik heb een zus en dat is echt een zondagskind. Zij heeft alles mee in haar leven. Een prachtig uiterlijk, een geweldig innerlijk. Als oudste heeft zij alle goede genen gekregen, zeggen wij andere zussen wel eens.

Als er iemand moeiteloos door het leven fietst, is zij het wel. Een goed stel hersenen, vroeger een leuke baan, gelukkig getrouwd, twee mooie kinderen, een jongen en een meisje. Nu is ze oppasmoeder van vier kleinkinderen. Ze houdt van verre reizen en vakanties met haar man en haar campertje en zo geniet ze het hele leven door. Ze is nooit ziek, heeft geen enkel drama in haar leven en ze is erg spiritueel aangelegd, dus er is wel degelijk verdieping.

Ik ben gelukkig nooit jaloers en dat ben ik nu ook niet. Ik zou zeker niet met haar willen ruilen. Ik heb alle verkeerde keuzes in mijn leven nodig gehad om diegene te worden die ik nu ben. Zij had al die innerlijke wijsheid toen ze geboren werd, denk ik wel eens. Wat ze wel zegt is, dat ze sommige ervaringen niet kan delen omdat ze het nooit heeft beleefd. Liefdesverdriet, bijvoorbeeld. Of een depressie.

Laatst was ik op haar verjaardag en was aan het praten met een man die op dat moment aan een diepe depressie leed. Zijn vrouw was constant boos op hem, omdat ze hem totaal niet begreep. Ik kon uit ervaring haar vertellen dat haar man niet in staat was om zich aan te passen aan haar verwachtingen. Dat er geen sprankje licht meer in zijn leven was, hij de energie niet had om ook maar een fatsoenlijk gesprek met iemand te voeren en dat zijn lach tijdelijk verstorven was. Het enige wat zij kon doen was begrip opbrengen en afwachten . Hij was opgelucht dat een ervaringsdeskundige zijn vrouw kon overtuigen wat een depressie feitelijk inhield.

Zonder verdriet geen vrolijkheid, zonder ziekte geen gezondheid voelen, als je geen stommiteiten uithaalt wordt je ook niet slimmer, zou je denken. Dualiteit is nodig voor de door-de-weekse-kinderen, niet voor de zondagskinderen. Ben jij een zondagskind, Mar?

Groetjes
Moon

 


 

Hallo Moon,

Inderdaad zie ik mezelf als een zondagskind. Ik heb al mijn hele leven enorm veel geluk. Een goede jeugd, een leuk huwelijk zolang het duurde. Twee fijne kinderen en twee mooie en slimme kleinkinderen. Maar daar houdt het nog niet op. Terwijl ik geen opleiding heb, toch fantastisch werk gehad. Ik ben autodidact en heb alles geleerd in de praktijk. Dat is makkelijk gezegd. Ik had mensen die mij de kans gaven om me te ontwikkelen. Dat grote geluk had ik. Ik heb carriere gemaakt op mijn niveau. Misschien geen heel hoog niveau maar voor mij precies goed. Ik heb mijn ziel en zaligheid in mijn werk kunnen leggen en ook nog eens voldoende geld kunnen verdienen om van te leven. Helemaal op mijn eigen manier. Mijn familie is heel belangrijk voor mij. We worden allemaal ouder en mijn vader en moeder zijn allang geleden overleden. Ook enkele andere familieleden die nog niet heel oud waren. Onlangs is mijn zus gestorven. Zij is 83 jaar geworden en heeft op een mooie manier afscheid genomen van het leven en van haar familie en vrienden. Ik heb er vrede mee. Ik ben zelf niet heel gezond maar gezond genoeg om leuke plannen te maken voor de toekomst. Sinds enkele dagen heb ik geen werk meer. Geen man overboord, ik ben bijna 67 jaar en dus ontvang ik AOW. Daarbij weet ik zeker dat er weer een nieuwe uitdaging op mijn pad komt. Ik heb al enkele ideeën... Mijn vriendenkring is van onschatbare waarde. Als ik hulp nodig heb, staan ze onvoorwaardelijk voor mij klaar. Om verlegen van te worden. Een lieve vriendin komt volgende week mijn gordijnen op de slaapkamer korter maken. Twee vrienden hebben ze opgehangen. Dat heb ik niet eens hoeven te vragen, ze boden het zomaar aan. Ik verheug me al op een dag met deze vriendin. Ik kook die dag voor haar, haar vriend en nog twee of drie vrienden. Verder vier ik de feesten zoals ze vallen, zo heb ik altijd weer iets om naar uit te kijken.

Dag Moon

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906