• MIJN BESTE BESLISSING

Guus Boots

Ik heb wel eens een ‘klopsteen’ opgegraven uit de steentijd. Hij lag tussen crematieresten. Dat is bijzonder.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA
RUBRIEK: MIJN BESTE BESLISSING

Guus Boots (51) nam rond zijn veertigste jaar een grote beslissing wat betreft zijn werkzaam leven. Pakte deze verandering goed uit en is het geworden waar hij op hoopte?

Waarom wilde je veranderen van werk?

Guus: “Dat is een proces geweest en het was nooit de bedoeling om totaal van beroep te veranderen. Mijn beroep was ICT’er, programmeur. Ik ben eigenlijk min of meer toevallig in deze wereld beland. Ik wilde een heel professionele programmeur worden. Door een aantal keren van baan te veranderen, kwam ik uiteindelijk op de plek die ik ambieerde. Maar toen begon de schoen te wringen. Ik vroeg me af: ‘is dat alles? Daarbij is het zo dat je in de ICT steeds nieuwe dingen moet leren. Ik twijfelde of ik dat op zekere leeftijd nog steeds zou kunnen. Kortom, ik heb een beroepskeuzetest gedaan.”

Wat kwam uit de test?

“Ik heb toen geïnvesteerd in mezelf. Zo’n test kostte 1000 gulden die ik zelf betaalde. Er zijn verschillende onderdelen waar je goed in bent en als je deze onderdelen zoveel mogelijk gebruikt in je beroep, zit je op de juiste plek. Bij mij was dat maar één van de drie: dat was techniek. Rationeel en creatief kwamen te weinig of niet voor in mijn werk. Ik kreeg het advies om werk te zoeken waar alle drie de onderdelen tot zijn recht konden komen. Er waren nog enkele jaren nodig om tot een keuze te komen.”

Hoe kwam je bij archeologie terecht?

“Op de lijst van geschikte beroepen kwam archeologie niet voor. Maar in gesprekken met adviseurs kwam naar voren dat je het vaak op het gebied van je interesse moet zoeken. Ik was altijd wel geïnteresseerd in oudheid en ik kwam toevallig terecht bij het archief. Daar werd ik door een medewerkster op sleeptouw genomen en plotseling was ik lid van een archeologieclub. Ik werd zó enthousiast dat ik een studie archeologie ben gaan doen op de VU in Amsterdam. Ik had een vrije dag in de week waarop ik voor mijn dochter zorgde maar ze was op een leeftijd dat dit niet meer nodig was. Dus ik kreeg de tijd om te studeren. Uiteraard met de steun van mijn vrouw Carola. Ik was toen 40 jaar.”

Hoe beviel de studie?

“Ik leerde dingen die ik eigenlijk altijd al had willen weten. Het werd steeds interessanter na het derde jaar en het volgen van diverse stages (ik spaarde daarvoor mijn vakantiedagen op). Nu werk ik bij een bedrijf in Swalmen gespecialiseerd in bodemonderzoek bij het onderdeel archeologie. Voordat er opgegraven kan worden gaat er een heel proces van onderzoeken aan vooraf. Ik vind dat hele proces razend interessant.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906