• MIJN CLUB

Frans-Jozef Ruijten

Nieuwe leden zijn van harte welkom.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Fietsclub Remunj 50 Plus. Frans-Jozef Ruijten (73) richtte op 1 januari 2009 deze fietsclub op. Hij is de voorzitter. Het was niet de eerste club die hij in het leven riep. Ook bijvoorbeeld korfbalclub Ready en KIDO heeft hij mede opgericht. Hij is een sportman.

Waarom deze fietsclub?

“Een aantal jaren geleden stierven mijn broer en twee zussen aan kanker. Ik voelde me niet goed en kreeg een onderzoek in het ziekenhuis. Er werd diabetes geconstateerd. Ik maakte een luchtprong van opluchting dat het geen kanker was. Dat had de internist nog niet meegemaakt dat iemand blij was met diabetes. Maar ik had kanker verwacht en het bleek suikerziekte te zijn. Daar kun je oud mee worden. Het was wel de reden dat ik ben gaan fietsen. Beweging zorgt dat de suiker in het bloed laag blijft.”

Ging u fietsen in een club?

“Nee, ik heb een aantal jaren alleen gefietst. In 2004 kreeg mijn vrouw borstkanker, daarna botkanker en in 2008 is zij overleden. Ik ben nog ongeveer een jaar alleen blijven fietsen. Maar ik zag om me heen steeds koppeltjes of groepjes mensen fietsen. Thuis was ik ook al alleen en ik zag dat mensen die samen fietsten het heel gezellig hadden. Toen kwam ik op het idee om een fietsclub voor alleenstaande 50-plussers op te richten.”

Lukte het meteen?

“Ik heb aan de directeur van De Trompetter gevraagd om een artikel te plaatsten. Tot mijn grote verbazing meldden zich meteen ongeveer 10 mensen aan. Enkele weken later zijn we gestart met de eerste fietstocht. Het waren vrouwen en mannen en ook enkele echtparen. Eigenlijk allemaal 50 plus (45 jaar mag ook nog). Maar we zijn geen wielrenclub! Het moet een goede middenweg zijn qua snelheid. Niet te hard en niet te langzaam. We zijn inmiddels gegroeid naar 26 leden.”

Hoe hard en hoe ver gaan jullie?

“We fietsen nu ongeveer 13 of 14 km per uur. Het lijkt misschien niet veel maar als je drie uur fietst ben je wel 40 km verder! We houden onderweg een of twee pauzes. In een leuke gelegenheid drinken we wat met meestal een stuk vlaai of een broodje. We willen ook weer op een redelijke tijd thuis zijn.”

Hoe vaak fietsen jullie?

“Altijd op zondag en donderdag. Niet iedereen fietst allebei de dagen mee. Er zijn leden die werken en die kunnen nooit op donderdag. Het ligt ook aan het weer hoeveel mensen meefietsen. Regen en wind houdt mensen (vooral de dames) tegen. Mij niet hoor. Ik fiets altijd, weer of geen weer. Op donderdag vertrekken we om 10.30 of 11 uur als het koud is. Op zondag vertrekken we om 13.00 uur. En dan zijn we rond 17.00 uur terug. Het plan is om binnenkort drie keer per week te fietsen.”

Welke routes worden gefietst?

“Routes die ik uitgestippeld heb maar ook de zogenaamde ‘knooppunten’ soms verweven met onze eigen routes. We hebben nu ongeveer 40 routes. Dus we kunnen vooruit. Maar zoveel mogelijk door mooie natuur. Sinds ongeveer een maand hebben we een nieuw bestuur en ook een route-coördinator. Hij bepaalt in de toekomst de routes die gefietst worden. Onze routes zijn rondom Roermond en onze vaste opstapplek is Café Aad Remunj aan de Kapel. Dat is ook ons eindpunt. Na afloop kan er nog een pilsje gedronken worden.”

Op welk soort fietsen wordt gefietst?

“Iedereen is vrij, maar we adviseren een fiets met rond de acht versnellingen. De zogenaamde E-bikes zijn ook toegestaan, de elektrische fietsen. Maar...ze moeten zich wel aanpassen aan de fietsers met een gewone fiets. Zij fietsen dan ook achterin de groep!

Nieuwe leden kunnen zich iedere maandagavond opgeven bij café-zaal Aad Remunj of even bellen met de heer Mulders: 0475-333298.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906