• MIJN CLUB

Jo Heitzer

Je moet je hersens bij het spel houden.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Jo Heitzer is vanaf het begin, tien jaar geleden de voorzitter van Bridgeclub Open Haard. Hij zet zich met veel plezier in voor de club. Bridge is voor hem een manier om even de gedachten te verzetten. Gewoon een gezellige club.

Welke voorname taak heeft u als voorzitter?

Jo: “Ik ben voorzitter en leider en lijder. Ik leid dus het hele zaakje op maandagmiddag. Als er conflicten zijn dan ben ik de lijder met de lange IJ die het een en ander moet oplossen. Gelukkig komt dit heel weinig voor. Op maandagmorgen kunnen leden zich afmelden als ze verhinderd zijn. Ik bekijk of de partner iemand heeft die kan invallen en als dat niet zo is zorg ik dat er toch gespeeld kan worden. Op maandag sta ik om een uur of zeven op en als eerste leg ik mijn papieren van de club op tafel.” 

Hoe is de club begonnen?

“Op 21 januari 2013 bestaan we precies 10 jaar en hebben we groot feest. ‘Open Haard’ is toen overgenomen van Philips en heette toen ‘Roer om’. Vanaf die datum heb ik het zaakje op poten gezet, samen met mijn assistente, mijn vrouw.”

Wat is het voor een soort club?

“Het belangrijkste vind ik dat de mensen komen voor een gezellige middag. Daarvoor is de club opgezet en tot nu toe werkt dat héél goed. We hebben bijna veertig leden en op maandagmiddag zijn altijd minstens 32 tot 36 mensen aanwezig. Bridge speel je niet alleen voor jezelf maar je moet ook rekening houden met je partner. Communiceren is daarbij heel belangrijk.”

Zijn nieuwe leden welkom?

“Altijd! Ons jongste lid is 57 jaar en ons oudste lid is 88 jaar. Ik bekijk of er een partner beschikbaar is of misschien brengt het nieuwe lid een partner mee. Op een gegeven moment ga je leden verliezen door ziekte of overlijden. Nieuwe leden kunnen mij bellen: 0475-323817. We zijn een goedkope vereniging, de leden betalen 25 euro per jaar, dus dat is 45 eurocent per keer! Daar hoeft niemand het voor te laten.”

Waar is jullie plek?

“Dat is het Trefcentrum in Maasniel. Het is een gezellige ruimte, niet te groot. We delen de ruimte in tweeën door de schuifdeuren dicht te doen. In de ene ruimte zit de oude groep van Philips. Zij kruisjassen, toepen en jokeren. Wij gebruiken de andere ruimte. We kunnen hoogstens 46 tot 48 mensen plaatsen.”

Wat betekent Bridge voor u?

“Belangrijk voor mijn sociale contacten. Ik wil wel graag winnen maar dat is toch niet zo belangrijk als de gezelligheid. Het gaat mij meer om het contact met mensen. Ik speel zelf meestal niet mee. Ik val in als er een partner uitvalt en de ander heel graag wil spelen. Normaal gesproken zit ik aan de computer en plaats daar de uitslagen. Aan het eind van de bridge-drive kan ik dan de uitslag meteen geven.”

Speelt u zelf helemaal niet meer?

“Jawel, op dinsdagavond speel ik met kennissen en soms speel ik mee met de bridgeclub in ’t Paradies. Dan val ik in voor Joke Maassen. Dan neem ik daar het zaakje over! Mijn vrouw speelt op maandagmiddag altijd mee. We zijn ongeveer 12 jaar geleden samen op les gegaan. Daarna hebben we nog een tijdje bij Philips gespeeld. Toen ‘Open Haard’ opgericht werd, is mijn vrouw met een andere partner gaan spelen en ik heb het leiderschap op me genomen.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906