• MIJN CLUB

Amateur schilder/glazenier

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Paul Heijnen (55) werkt gewoon veertig uur in de week in de metaalindustrie maar hij maakt graag tijd voor zijn schilder- en glaskunst. Volgens hem is dat veel leuker dan op de bank hangen.

Waarom heb je voor deze vorm van kunst gekozen?

Paul: “Jaren geleden heb ik een huis in Swalmen gekocht  en toen ben ik gaan verbouwen. Kort daarna heb ik mijn vrouw Loes leren kennen. We hebben samen vijf jaar aan het huis geklust. Een fijne tijd! Toen was het huis helemaal naar onze zin en wat nu te doen met onze vrije tijd? We zijn allebei creatief en hebben gekozen voor een schildercursus gedurende drie jaar. Daarna wilden we iets anders en zijn een glazeniersopleiding gaan doen. Mijn vader maakte vroeger glas in lood en ik had van hem nog enkele stukken die gereviseerd moesten worden. Dat lukte nooit tot ik de cursus volgde. Ik had de smaak te pakken.” 

Hadden jullie toen de liefde voor glas gevonden?

“Ik heb glazen voorwerpen altijd heel mooi gevonden. We zijn aansluitend ook  voorwerpen (fusion) van glas gaan maken. Fusion is het smelten van glas waardoor objecten van glas ontstaan. Dat kunnen schalen en vazen zijn maar ook gewoon mooie vormen. We hebben gereedschap en een glasoven gekocht en zijn thuis aan de slag gegaan.”

Hoe ging het verder?

 “Mensen die zelf ook iets van glas wilden maken, waren bij ons altijd welkom. Dat  vonden we heel leuk. De belangstelling van andere geïnteresseerden werd steeds groter. Ons huis werd te klein. We vonden in de buurt een pand en daar zijn we les gaan geven en we hebben ook een kleine winkel ingericht met mooie spullen van onze hand en van andere amateur-kunstenaars.”

Heb je inmiddels een eigen stijl ontwikkeld?

“Mijn stijl, als je het zo wilt noemen, is wel afwijkend omdat ik van grote objecten hou. In glas in lood maak ik soms abstracte figuren en soms realistische, veel dierfiguren maar nooit mensen. Ook mijn fusion is meestal rond een meter groot. Ik ben wel gebonden aan de grootte van onze oven. Loes maakt graag kleine objecten.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“We willen de winkel mooier maken. Nu komt de inrichting voornamelijk uit kringloopwinkels. Ik vind experimenteren met materialen een grote uitdaging. Ik maak dingen in opdracht maar het leukste vind ik toch mijn eigen dingen te ontwerpen en uit te voeren. Als het resultaat mij niet bevalt, maak ik het opnieuw. De kleuren kunnen bijvoorbeeld tegenvallen. In dat geval komt het stuk nooit af!”

Is Swalmen een voor de hand liggende lokatie?

“De meeste bezoekers en deelnemers aan de workshops komen uit Swalmen of uit de omgeving.  Ik ben geboren in Swalmen maar ik leer de Swalmenaren nu pas echt kennen. Heel leuk!”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906