• MIJN CLUB

Authentiek Indonesisch Koken AIK Bima

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Bert Mollet (68), Ton Nelissen (57) en Alex Dreesens (60) vormen een team dat duidelijk plezier heeft in wat ze doen. Het plezier straalt van ze af. Van Ton en Bert is koken een passie en Alex verleent hand en spandiensten aan deze kookclub. Bima is een wajang figuur die kok is. Hoe begon alles? Bert: "De receptuur heb ik van mijn overgrootmoeder, Sophie Mollet-Breedveld, . Ze heeft mij het met kroontjespen geschreven boek nagelaten waar zij haar recepten in schreef maar ook wijze spreuken, gebeden en het was tevens een soort dagboek. Voor haar overlijden heeft ze het aan mij gegeven met de boodschap dat ik er iets mee moest doen. Dat heb ik pas gedaan op latere leeftijd, toen was ik daar pas aan toe. Ik was veertien jaar toen ik, vanwege mijn opleiding, vanuit Indonesië op de boot gezet werd door mijn ouders naar Nederland. Ik werd opgevangen door een mij onbekende familie in Rotterdam. Wat ik heel moeilijk vond, buiten de kou, was het eten. Aardappels, groente en vlees! Het kwam mijn oren uit!" Ging je toen Indonesisch koken? Bert: "Ik raakte bevriend met een Indische jongen en bij hem thuis leerde ik Indonesich koken. Waar ik woonde hadden ze twee eigen zonen en zij vonden mijn nasi goreng heel lekker. In Nederland waren toen alleen gedroogde kruiden te koop en potjes sambal oelek. Dat was alles. Maar dat was voor mij al een koningsmaaltijd. Een keer per week mocht ik nasi goreng maken." Hoe ging het verder? Bert: "Ik ging in militaire dienst. Op een gegeven moment kreeg ik een ongeval en toen kwam het kookboek van mijn overgrootmoeder in beeld. Ik was 42 jaar en zocht iets om te doen. Ik heb alle recepten uitgetypt en ik had een mooi kookboek in handen. Ik heb me om laten scholen tot kok en ben op scholen kookles gaan geven. Ik geef de recepten door, ik hou ze niet geheim. Ik geef ook een stukje cultuur door." Beviel dat goed? Bert: "Ja, maar ik heb wel een geheel eigen systeem ontwikkeld. Mijn leerlingen van alle leeftijden, koken onder mijn begeleiding en ze nemen hun zelfbereide maaltijd mee naar huis. Ze kopen ook zelf hun ingrediënten in aan de hand van een lijst die ze van ons krijgen. Op een bepaald moment ben ik vanuit Zoetermeer hier terecht gekomen. Ik heb les gegeven in Swalmen, Heythuysen, Reuver, Belfeld, Roermond, Weert..." Wanneer kwamen Ton en Alex in beeld? Ton: "Ik ben in 1994 bij Bert begonnen als cursist. Ik heb alle cursussen gevolgd en wat dan? De AIK Bima geeft 7 verschillende cursussen. Van basiscursus tot gevorderden cursus. Oriëntaals, Specialiteiten. Daarnaast verzorgen we demonstraties bij verenigingen. Ik ben de assistent van Bert. Ik maakte kennis als jongen al kennis met het Indonesische eten bij mijn Indonesische buren. Ik vond het heerlijk. " Alex: "Ik was ook leerling bij Bert. Bert en Ton geven voornamelijk les en ik verzorg alles er om heen. Ook de website heb ik gemaakt en onderhoud deze. Ik werk op de achtergrond en als het nodig is help ik bij het lesgeven. Wij geven zeven cursussen van september tot maart. We beschikken over een keuken en kunnen lesgeven aan 16 tot 20 personen per cursus. Het is altijd een bont gezelschap, uit alle lagen van de bevolking en jong en oud, vrouwen en mannen. Ton zegt altijd dat de cursisten een familie moeten vormen en elkaar moeten helpen als het nodig is. Ze zijn geen concurrenten en wij doen het als hobby niet als broodwinning."

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906