• KUNST IN HUIS

Roermondenaren op het Jacobspad

Bij de kathedraal staat een zuil als markeringspunt van het Jacobspad met daarop de tekst: ‘Jacobspad verbindt mensen’.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Frans Lutters en Frans Jansen hebben de handen ineen geslagen en een boek samengesteld over de pelgrimage op het Jacobspad van Roermond naar Santiago de Compostela in noordwest Spanje. Velen die persoonlijk de tocht maakten, te voet of op de fiets, beschrijven in het boek hun ervaringen. Volgens deze pelgrims is het niet zomaar een voet- of fietstocht.

Waarom dit boek?

Frans Jansen: “Het Koninklijk Roermonds Mannenkoor heeft acht jaar geleden het plan opgevat om met leden, partners en enkele gasten naar Compostela te gaan bij gelegenheid van het 125-jarig jubileum. Frans Lutters wist dat ik twaalf jaar in Spanje heb gewoond, Spaans spreek en een en ander van de pelgrimstocht af weet. Samen met enkele anderen hebben wij die reis georganiseerd. Het moest niet zomaar een reis worden, maar een reis waarvan de deelnemers een klein gedeelte daadwerkelijk zouden lopen. Het zou tevens een concertreis zijn en het was de bedoeling dat deze belevenis een verdieping zou bewerkstellingen. Zelf heb ik 1000 km gefietst en ook delen samen met mijn zoon afgelegd.”

Wat waren enkele hoogtepunten tijdens de tocht?

Frans Lutters: “Drie en negentig personen gingen mee. In eerste instantie zijn we naar Valladolid gevlogen. Daarna met de bus langs de Camino. Het koor maakte natuurlijk het nodige plezier en daarbij komt natuurlijk al snel zang kijken. We hebben twee mooie concerten gegeven in Leòn.. Waar het uiteindelijk om ging is dat we in de kathedraal van Santiago de Pelgrimsmis hebben gezongen om 12 uur ’s middags op zondag. We hebben daarin o.a een Jacobuslied in het Roermonds gezongen met teksten van Pierre Bakkes. Gerard Sars schreef daarvoor de muziek. Een overweldigende belevenis in een bomvolle kathedraal. De helft van de groep heeft een stukje over de Camino gelopen. We zijn een week onderweg geweest. Op advies van Frans Jansen en enkele pelgrims hebben we ons vooral gericht op de weg naar Compostela toe. We hebben de high lights met z’n allen meegemaakt. En inderdaad, de zo gehoopte verdieping heeft bij de meerderheid van de deelnemers plaatsgevonden.”

Vertel iets over de inhoud van het boek?

Frans Lutters: “Het idee is van mij. Dat is langzaam gegroeid door mijn betrokkenheid bij het pelgrimeren vanaf 2004. Na de reis van het Mannenkoor heb ik een verslagboek gemaakt. Velen leverden een tekstbijdrage en/of foto’s. Het gevolg van die groepsreis was dat twee leden van het koor, Frans Routs en Kurt Posthof, de hele reis te voet vanuit Roermond hebben gemaakt. Dat zijn 2285 km. Hun door mij opgetekende dagboek resulteerde in 17 weekverslagen in De Trompetter. Ook staan er acht beschouwingen van pelgrims in het boek die terugkijken op hun reis en de zin ervan.”

Frans Jansen:”Ook alle Roermondenaren die ooit de reis hebben gemaakt en zich in Utrecht bij het Genootschap van St.Jacobus hebben laten registreren (vanaf 1969) staan in het boek genoemd. Als pelgrims aan alle voorwaarden voldoen, krijgen ze een zogenaamde ‘Compostelana’, het bewijs dat de tocht gemaakt is. Toen ik de tocht maakte in de jaren 90, moest ik eerst biechten voordat ik het bewijs kreeg. Na Sjtuf is ‘Keub’ de favoriete heilige in Roermond. In de kathedraal wordt de onderarm van Jacobus als relikwie bewaard in de Jacobuskapel.”

Waarom maakt iemand deze tocht?

Frans Jansen: “Er zijn zoveel motieven als er mensen gaan: religieus, cultureel, avontuurlijk, sportief van aard. De lezer zal in de verhalen en beschouwingen vele uiteenlopende motieven ontdekken. Het Jacobspad, dat ook door Roermond loopt, is vanaf 1987 Europees Cultureel Erfgoed en als zodanig gericht op het ontmoeten van mensen uit allerlei verschillende landen en culturen. Met het boek willen we mensen aansporen om de tocht te maken. Wij zouden graag mensen aan het denken zetten. Het is de tijd om plannen te maken voor het volgende jaar. De tocht hoeft niet in één keer gemaakt te worden, er zijn mensen die er jaren over doen. Als men de mogelijk heeft: ‘ga dan! Dan kun je zeggen: “Jacobus, ik waas biej dich.”

Voor meer informatie: Frans Lutters: 0475-337813. Het boek ligt te koop bij de boekhandels Boom en Pantage, de VVV en de winkel van de kathedraal en kost € 12,50.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906