• AEVE TOES

Goedendag, Bonjour, Guten Tag, Bom dia, Ni Hao, Buongiorno, Buen día, Good day, Salaam, Vitaju, God dag, Strazdvoedje. In "Aeve thoes" komen mensen aan het woord die al jaren ergens anders op deze aardbol wonen en "aeve thoes" in Roermond zijn. Ze vertellen over hun leven in den vreemde, over hun werk, hobby's en de cultuur waar ze mee te maken hebben.

Roger Jongstra en Wendy Maessen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Roger Jongstra (36) en Wendy Maessen (36) woonden in 1999 samen in Roermond en Wendy werkte haar eerste jaren op de Alfonsusschool bij de Kapel in ‘t Zand. Oorspronkelijk komt Roger uit Echt en Wendy uit Susteren. Ze waren gelukkig samen maar toch ontbrak er iets aan. Misschien de zon? Ze emigreerden naar Aruba.

Roger: Ik woon sinds het jaar 2000 op Aruba en Wendy sinds juli 1999.

Wendy: Ik kon gaan lesgeven op een basisschool op Aruba en ging de weg voorbereiden voor Roger wat betreft wonen en werken.

Aruba?

Wendy: Ik heb daar ooit stage gelopen in 1996 en dat beviel heel erg goed. Als kind en jongere heb ik heel weinig gereisd en Zuid-Amerika trok me erg aan. Tijdens mijn stage op Aruba deed ik ook Venezuela aan. Op Aruba voelde ik me meteen thuis. Het is ook heel Nederlands natuurlijk en dat is wel gemakkelijk. De mensen spreken naast Nederlands, de voertaal, ook Spaans, Engels en Papiaments.

Werk

Wendy: Tegenwoordig werk ik op een middelbare school. Ik geef geen les meer maar ben sinds 1 augustus schoolleider van een VMBO, HAVO en VWO school. We hebben op dit moment 90 leerlingen. We zijn met één klas begonnen en elk jaar met een klas gegroeid. Het is een privé-school. De ouders zijn niet arm en het zijn vooral kinderen van ouders die naar Aruba zijn uitgezonden en kinderen van welgestelde Arubanen. In 1999 ben ik gestart op een lokale school en in 2004 heb ik de overstap naar de privéschool gemaakt. Dat was in het begin wel wennen. Het contrast met de sociaalarme wijk waar ik eerst werkte en de rijkere kinderen op de privéschool was groot. Deze kinderen hadden een ‘live-in’ Een soort au-pair die inwoont en ook schoonmaakt. Ze waren gewend dat alles voor hun opgeruimd werd. Ze wonen veelal in prachtige huizen, meestal met zwembad.

Roger: Ik werk momenteel ook op de school waar Wendy werkt. Wendy is zowel thuis mijn baas als op school! Ik geef les en heb dit jaar als invaller gewerkt. Het afgelopen jaar doceerde ik het vak ‘Mens en natuur’ aan de brugklas en de tweede klas.

Wendy: Roger is zeer bekwaam en heeft het fantastisch gedaan!

Roger: Ik geef nu al 12 jaar bijles en drie dagen per week huiswerkbegeleiding. Dus ik heb ervaring.

Wonen

Wendy: Wij wonen wat minder riant maar wel heel knus. Een echt Arubaans huis met een zadeldak met een ‘fogon’, een schoorsteen in de muur waar gekookt werd. Nu is deze dichtgemetseld.

Roger: Het is een huis met kleine kamers. Je komt van buiten meteen in de woonkamer en aan de linkerkant zijn dan drie kleine kamertjes en een badkamer. Aan de rechterkant is een stuk bijgebouwd. Een grote slaapkamer. De slaapkamers zijn altijd ‘op de wind’ gebouwd.

Wendy: Als wij van het werk thuiskomen, ploffen we graag op de bank. Toch een beetje Hollands. Roger heeft een houten vlonder buiten gemaakt en daar zitten we ook heel regelmatig.

Andere manieren

Roger: Veel Arubanen komen weinig buiten! Ze zijn het liefste waar een airco is. Behalve met Carnaval, dat is het feest op Aruba! Er zijn geweldige parades, Rio de Janeiro in het klein, en iedereen danst! Het feest duurt ook veel langer dan in Limburg. Na oud op nieuw zijn er elk weekend al feesten en de parades worden verdeeld over 3 weken en gaan gepaard met veel kleuren, veren en swingende heupen. Ik kan de warmte goed verdragen maar als je buiten werkt is het wel erg warm. Ik draai een T-shirt om mijn hoofd, zonnebril op. Colombiaanse mannen werken vaak zonder vergunning. Ik ben ook eens opgepakt omdat ze dachten dat ik een Colombiaan was aan mijn outfit te zien. Ze reden me klem en een hoop geschreeuw. Toen ik mijn zonnebril afzette zagen ze mijn groenblauwe ogen en toen trokken ze wit weg vanwege hun vergissing.

Plannen

Roger: We hebben een kleine bar gekocht en die zijn we aan het opknappen.

Wendy: Het pand ligt 100 meter van ons huis. Dus dat is prettig.

Roger: Het plan is dat ik gedeeltelijk in deze bar ga werken en toch ook blijf lesgeven. Daarnaast willen we personeel aanstellen.

Wendy: We zijn al twee en een half jaar bezig om een vergunning te krijgen. We hebben het gebouw gekocht en inmiddels is de bestemming gewijzigd en mag er horeca in. We moeten wel nog wachten op toestemming om het terrein uit te breiden om een aantalparkeerplaatsen te realiseren. Daarna gaat men de technische staat van onderhoud bekijken. Dus het kan nog even duren maar uiteindelijk komt het wel goed.

‘Aeve thoes’?

Roger: Minstens eens per twee jaar komen we naar Limburg. We hebben hier natuurlijk familie maar ook nog vrienden. We houden contact via Face-book. Dat zijn meestal de dames die dat doen.

Wendy: Een aantal vrienden en familieleden hebben ons ook op Aruba bezocht.

Gewoonten

Wendy: Wat het eten betreft is er niet een echte Arubaanse keuken. Er zijn wel een aantal snacks die veel gegeten worden. Ook zijn er wat lokale bijgerechten. Veel mensen halen tussen de middag eten.

Roger: ’s Morgens eten ze een soort deeg met kaas en ham maar wel in de frituurpan: een ‘pastechi’.

Wendy: Aardappelkroketten zijn ook heel populair. Wij doen daar niet aan mee. Wij zijn nog steeds van de boterhammen. Wij koken gewoon Hollandse pot.

Roger: Daarnaast vaak barbecue met vis. Heerlijk, vers gevangen.

Hobby’s

Wendy: Ik ren tegenwoordig langs het strand. Wij wonen enkele minuutjes van het strand. Op Aruba berekenen we de afstand in minuutjes niet in kilometers. Beach-tennis is ook leuk.

Roger: Heerlijk langs het strand wandelen met onze 4 honden. Ook snorkel ik graag. Eens in de twee maanden houden we een Sjómmelmert (afgekeken van Roermond) met een stuk of twintig kramen.

Wendy: Ik bak frites en doe ze in een papieren puntzak. Dat kennen ze daar niet. Er staat een Limburgse visboer die kibbeling verkoopt.

Roger: Een andere Limburger verkoopt zelfgebakken vlaai en ‘zoer vleis’.

Heimwee

Roger: Weinig. Toen we deze keer aankwamen op Schiphol was het koud en het regende. Dan heb ik niet echt zin om hier te blijven. Ik kan niet goed tegen slecht weer. Op Aruba is het hele jaar door mooi weer met een fris briesje. Daar word ik blij van. In Nederlandse winters was ik soms neerslachtig en op Aruba nooit.

Wendy: Ik merk de laatste jaren dat ik familie mis. Ik zie neefjes en nichtjes niet opgroeien. Ik krijg er steeds meer last van. Goede vrienden op het eiland zijn heel belangrijk. Het worden een soort familie. Onze beste vrienden zijn voornamelijk Limburgers.

Kerst

Roger: Het hele eiland is verlicht met lampjes. Het is wel warm maar dat is in Australië ook zo...

Wendy: Eerlijk gezegd mis ik wel de seizoenen. Als we het zouden kunnen betalen, zouden we vaker komen.

Roger: Ideaal zou zijn een aantal maanden op Aruba wonen en werken en een aantal maanden in Nederland.

Gewend

Wendy: Het uitzicht op zee went nooit. Altijd een overweldigend gezicht.

Roger: Als familie of vrienden op vakantie komen, is het contact heel intensief. Dan ben je twee weken echt samen. Je komt in twee weken dichter bij elkaar dan in alle voorgaande jaren in Nederland.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906