• IK WOON...

In een loods

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Karim (41) en Ilse (42) wonen in een loods. Karim woont er al 10 jaar en Ilse is dit jaar officieel bij hem ingetrokken. Ze hebben grootse plannen met de loods en het is de bedoeling dat in de toekomst iedere vierkante meter goed gebruikt gaat worden. Nu na jaren is het uiteindelijke plan klaar .

Hoe kwam je er bij om in een loods te gaan wonen?

Karim: “Mijn leven lang doe ik alles al groot. Ze zeggen weleens :’zolang je de ruimte niet in jezelf vindt, zoek je hem buiten jezelf.’ Ik ben vroeger body-builder geweest. Ik heb een grote auto. Ik heb altijd al in een grote ruimte willen wonen.”

Ilse zegt hierover: “Ik vind het prachtig om in zo’n ruimte te wonen.

Wat was hier eerder in gevestigd?

Karim:” Een Baptistenkerk. Kijk hier is hun doopfont. De dopelingen kregen een lang wit gewaad aan en werden hier helemaal in ondergedompeld. En hier waren twee kleedhokjes. Straks komt hier een badkamer en het doopfont wordt dan onderdeel van de badkamer. Dat houden we er in.“

Hoe krijgen jullie deze ruimte warm?

Ja, dat vraagt iedereen. Dat is ook wel een probleem in de winter. Ik had hier wel een bedrijfsketel met cv staan. Ontzettend groot. Een avondje lekker warm stoken, niet eens heel erg warm, kostte al gauw 75 piek, gulden. Nu komt er een nieuwe ketel en alles wordt geisoleerd. Dan is het betaalbaar. Ik heb al die jaren in de kou gewoond. Maar kou is niet zo slecht voor de mens. Trouwens, je went er aan.”

Ilse: “Ja, ja je was in de wintermaanden veel in mijn appartement!”

Karim: “Het is de bedoeling dat boven drie appartementen komen met lift natuurlijk. Beneden blijven wij zelf voorlopig wonen. De drie appartementen worden heel mooi, met verspringende verdiepingen en vide’s. Het worden hele open appartementen, een soort lofts. In een appartement komt mijn zus en schoonbroer te wonen. Twee appartementen komen in de verkoop. Ze hebben allemaal een terras van 10 meter, het bovenste zelfs van 20 meter en ruim 2 meter breed. Over drie en een half jaar is alles klaar! Ik doe namelijk bijna alles zelf. Alleen als het echt noodzakelijk is huur ik een bedrijf in.”

Bouw je milieuvriendelijk?

Karim: “Het is de bedoeling om met zonnecellen te gaan werken. Maar dat is een duur verhaal. Ik hoop dat het gaat lukken wat de financiën betreft. Ik gebruik natuurlijk gecertificeerd hout. Geen hard hout maar grenen. De kozijnen zijn van metaal. Er komt een watercircuit zodat het regenwater gebruikt wordt voor de toiletten. Er komt ook een centraal stofzuigersysteem.

Ilse: “ Dat is meer voor het gemak. In zo’n grote ruimte ben je steeds bezig met verlengsnoeren en diverse stopcontacten. Daarbij wordt het stof afgevoerd in plaats van weer gedeeltelijk in de ruimte geblazen. Dat is erg prettig voor mensen met een allergie.”

In het voorste gedeelte van de loods ben je nu bezig Karim, wat moet dat worden?

Karim:”Dat kan Ilse beter vertellen.”

Ilse: “Daar komt mijn praktijkruimte. Een praktijk voor natuurgeneeskunde. Ik ben natuurgeneeskundig gezondheidstherapeut, bijna afgestudeerd! Het is een vierjarige erkende academische opleiding. Bij mij komen patiënten met hooikoorts, maar ook met kanker. Vanzelfsprekend naast de reguliere geneeskunde. Een arts stelt de diagnose en van daaruit kan ik aan de slag met natuurlijke geneeswijzen. Huisartsen kunnen ook naar mij verwijzen. Daarbij worden mensen steeds mondiger. Verschillende verzekeringsmaatschappijen vergoeden de kosten. In de natuurgeneeskunde worden niet de symptomen bestreden maar de oorzaak.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906