• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Feestmaand

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Ik ben dit jaar 62 jaar geworden en vier dus ook voor 62e keer Sinterklaas en Kerstmis. Ik kan je vertellen dat ik het nog steeds even leuk vind. Ik verheug me op Sinterklaas. Ik heb al de hele week een schaal met pepernoten, mandarijnen en noten op tafel staan. Ook ben ik bezig met surprises en zelfgemaakte dingetjes. Er ligt cadeaupapier, schaar en plakband binnen handbereik. De schrijfblok ligt voor het grijpen. Voor als me een goede zin invalt voor een gedicht. Bij ieder cadeautje hoort een gedichtje. Dit jaar vier ik voor het eerst pakjesavond bij mijn dochter en haar gezin. Eerder was het altijd bij mij te doen. Tja, het is hard maar de volgende generatie heeft het overgenomen. Uit mijn handen gerukt, gestólen! Ik heb me daar bij neergelegd. Dat is het leven. Ik verheug me er inmiddels op. Hoe zullen zij het feest vieren? Lijkt het op mijn manier? Of regelen zij het totaal anders? Ik pas me aan en ik denk dat ik verwonderd rond kijk. We doen alleen iets voor de kinderen. Dat is al anders dan bij mij. Maar ik ben opgelucht. Het zou een zware opgave voor mij zijn om voor iedereen iets te bedenken. Ik verheug me op de blije gezichtjes van mijn kleinkinderen.

Kerstmis is een ander verhaal. Dat speelt zich bij mij af. Met mijn kinderen, kleinkinderen, verdere familie en vrienden.

We koken samen, doen spellen tot diep in de nacht, wandelen en praten bij over van alles en nog wat. Ik versier het huis. Twee kerstbomen zodat je vanuit alle hoeken van de kamer een boom ziet. Nou boom, boompje. Met veel liefde een mooie look gegeven. Verder waxinelichtjes, wel 50 tegelijk. Ik brand een kapitaal aan kaarsjes en waxine lichtjes die dagen. Het eerste wat ik doe in december als ik ’s morgens op sta is de kaarsjes aansteken. Ik zet kerstliedjes op. Dat is puur genieten. De krant er bij en dan kijk ik steeds even om me heen... wat een sfeer. De dag kan niet meer kapot.

Van tevoren is er altijd verwarring over wie welke dag of dagen komt. Wat en wanneer we eten. Mij maakt het niets uit, ik vind alles goed. Een ding weet ik heel zeker, het wordt weer een geweldige decembermaand, ook voor de 62e keer.

Beste P.

Bent u kind gebleven of weer geworden?

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906