• IEDER ZIJN VAK

Tuinontwerpster

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Ria Rikhof is volgens: ‘jeechteleeftijd.nl’ 46 jaar. Dat komt onder andere omdat ze met zoveel plezier haar werk doet. Haar naam zegt het al, ze heeft iets met een hof (tuin) en noemt zichzelf ‘hofdame’.

Is er veel verschil tussen een tuinontwerper en een tuinarchitect?

Ria: Het opleidingsniveau. Een tuinarchitect heeft HBO-niveau en ik heb MBO + . Tegenwoordig laten steeds meer mensen hun tuin ontwerpen en ik mag niet klagen over de belangstelling. Er is een terugval geweest omdat veel mensen gingen bezuinigen vanwege de crisis. Echte grote opdrachten werden toen minder gegeven. Maar ik heb er eigenlijk niet veel van gemerkt. De tuin is de laatste tien jaar steeds belangrijker geworden in ieders leven.”

Wat merk jij daar van?

“De tuin is een verlengstuk van het huis geworden. Men laat een overkapping, een prieel of een serre bouwen. Op die manier trek je de beleving van je tuin naar binnen. Je creëert je eigen paradijs waar je je helemaal kunt ontspannen en je hoeft niet eens meer op vakantie!”

Heb je een eigen stijl?

“Ik heb bewust niet gekozen voor een eigen stijl omdat ik dan mezelf zou beperken. Ik pas alle stijlen toe. Trends spelen wel een rol. Ik vind dat ik daarvan op de hoogte moet zijn en behoor te weten wat er op het gebied van tuininrichting te koop is. Ik vind het allerbelangrijkste dat de persoon in zijn eigen huis, met zijn eigen tuin, zich daar prettig in voelt. Ik vind niet dat je een trend moet opdringen. Huis, inrichting en tuin moeten bij elkaar passen qua stijl. Dat wil niet zeggen dat je bij een huis uit de jaren dertig geen moderne tuin kunt maken. Het liefste trek ik de inrichting van het huis door naar de tuin, vooral wat kleur betreft. Op die manier krijg je één geheel wat rust bevordert.”

Wat is belangrijk bij de inrichting van een tuin?

“Dat mensen tot rust komen in hun tuin. Om deze rust te creëren pas ik niet teveel verschillende kleuren in de tuin toe. Ik ben een heel kleurrijk persoon, ik hou van kleuren maar op teveel contrasterende kleuren raak je snel uitgekeken. Gecombineerde kleuren, bijvoorbeeld alle kleuren blauw gecombineerd met wit, geeft rust. De meeste mensen hebben lievelingskleuren waar men steeds op terugvalt.”

Hoe ontwerp je beplanting?

“Ik geef advies op inrichting, ontwerp en invulling van de planten. Beplanting is heel belangrijk. Tegenwoordig is een onderhoudsvriendelijke tuin zeer in trek. Onderhoudsvrij bestaat niet. Dan moet je de tuin asfalteren. Ik werk veel met bodembedekkers zodat er een sterke beperking van onkruidgroei is en de grond niet bewerkt hoeft te worden omdat deze helemaal bedekt is. Daarnaast pas ik planten toe die in deze regio zich goed aanpassen en ontwikkelen.”

Hoe bepaal je de kosten?

“Het is voor mij belangrijk om van tevoren het te besteden budget te weten. Meestal zeggen mensen: ‘ontwerp maar iets moois’. Het toe te passen materiaal (verharding, vijver, pergola) in de tuin kan zeer diverse kosten met zich mee brengen. Ik ga in mijn ontwerp uit van het beste en het meest optimale, passend in de ruimte. Ik heb wel altijd goedkopere alternatieven achter de hand.”

Wat vind je heel leuk om te doen?

“Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met de inrichting van een kloostertuin. Vrij groot en een flinke uitdaging. Ik pas beplanting toe die in de bijbel voorkomt, bijvoorbeeld salomonszegel, vrouwenmantel, lieve vrouwenbedstro en buxus. Deze tuin wordt gebruikt voor bezinning en retraites. De bewoners gebruiken de tuin vooral om erin te wandelen. Het is een hele speciale manier van beplanten. Maar ik vind alle soorten tuinen leuk om te ontwerpen of het nu een trendy tuin is of een romantische, een klassieke, een grote of een kleine tuin is. Ik ontwerp en adviseer ook voortuintjes, grafbeplanting, en geef ideeën voor plantenbakken bij restaurants en winkels. ”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906