• KUNST IN HUIS

Wiel van Grimbergen

Schilderen geeft mij enorme voldoening
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Wiel van Grimbergen (61) uit Swalmen put veel geluk uit zijn schilderen en beeldhouwen. Vooral schilderen is zijn lust en zijn leven. Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij potlood of kwast ter hand neemt.

Kunt u van uw kunst leven?

“Nee, ik heb gekozen voor een baan om in mijn dagelijkse behoeften te kunnen voorzien. Ik werk in een groot warenhuis in Roermond. Maar ik ben iedere dag na mijn werk bezig met tekenen en schilderen. Als het financieel mogelijk zou zijn, zou ik van het schilderen mijn beroep maken. Na mijn pensioen krijg ik alle tijd voor mijn hobby!”

Wanneer bent u begonnen met schilderen?

“Ongeveer vijf en twintig jaar geleden ben ik een cursus gaan volgen bij de ‘Vrije Academie’ in Roermond. Daarna ben ik cursussen blijven volgen in het CK bij diverse kunstenaars. Ik heb ook de Kunst Academie in Maastricht gedaan.”

Van wanneer stamt uw liefde voor het schilderen?

“In de familie is - buiten mijn oudste zus die nog niet zo lang geleden een opleiding in de bloemsierkunst heeft afgerond - niemand creatief bezig. Maar ik wilde het wel proberen. Als ik het zag bij anderen dacht ik dat het mij ook wel zou lukken. Het was vroeger ook niet heel gewoon om naar de kunstacademie te gaan.”

Bleef u zich ontwikkelen?

“Samen met vrienden had ik een atelier in de Voorstad, daarna in een ruimte in de Steenen Trappen, daarna in Het Veld. We nodigden geregeld een kunstenaar uit om ons les te geven. Dus ongeveer iedere maand leerden we het werk van een kunstenaar kennen en met die kennis gingen we dan zelf aan de slag. De ene keer abstract en de andere keer figuratief. We werkten ook met verschillende materialen bijvoorbeeld krijt, olieverf, acryl. Tegenwoordig schilder ik in een kamer gewoon thuis. ”

Wat wilt u bereiken met uw schilderijen?

“In ieder geval mensen blij maken met mooie schilderijen. Mooie kleuren. Op dit moment schilder ik figuratief met abstracte vlakken. Er komen honden en bloemen in voor.”

Hoe ontstaat een schilderij?

“Ik ben constant aan het tekenen. Alle ideeën teken ik meteen. De helft gebruik ik nooit. Mijn thema op dit ogenblik is ‘mensen in hun dagelijkse leven’. Wat mensen tegenkomen in hun relatie, geboorten, omgang met anderen. Ik heb ook een hele tijd in rechthoeken geschilderd. Dat waren landschappen. Daarna werden het ovalen en ronde vormen. Gemiddeld ben ik wel een jaar of twee bezig met een thema.”

Is dat niet saai?

“Ik blijf steeds bijschaven en verbeteren. Op een gegeven moment is een thema helemaal op. Ik wil niet in een bepaald thema blijven hangen. Je valt dan toch in herhaling. Ik verveel me nooit. Ik schilder of teken iedere avond. Samen in een groep werken, is wel inspirerend. Je komt daardoor op andere ideeën.”

Wat doet u met uw schilderijen?

“Mijn hele huis hangt vol. Regelmatig heb ik exposities bijvoorbeeld in Venlo, Tegelen, Urmond, Roermond en Thorn. Dus ik blijf wel in Limburg. Ik exposeer altijd met een groep andere kunstenaars in verband met de kosten. Op dit moment zijn mijn schilderijen in de Munsterstaat in Roermond te zien. Tegenwoordig is het moeilijk om iets te verkopen.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906