• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Zeg eens ja tegen het leven

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

In mijn vriendenkring en in mijn familie zitten mensen die initiatief tonen en mensen die dat niet tonen. Deze laatsten zeggen vooral overal ‘nee’ op. Of ze zeggen helemaal niks als zich iets voordoet waarbij initiatief nodig is. Als je iets wil van een neezegger, moet je dat expliciet vragen. Zeg, je weet dat ik geregeld naar de bioscoop ga, heb je zin en tijd om met mij mee te gaan? Of, je ziet dat ik de kast aan het verplaatsen ben, wil je even meehelpen? Uit zich zelf zullen ze niet aanbieden om met iets te helpen of een voorstel doen voor een uitje. Ze wachten af.  Je kunt tot over je oren in de moeilijkheden zitten, van de initiatief-lozen komt niks. Ik vraag ze ook zo weinig mogelijk, bang om afgewezen te worden. Ik begrijp niet wat in hun brein omgaat. Zijn ze helemaal niet onwillig om iets samen te ondernemen of een handje te helpen? Zien ze het gewoon niet? Zijn ze met hun gedachten ergens anders?

Daarnaast zijn er mensen die altijd klaar staan om te helpen of in zijn voor iets leuks. Om iets te ondernemen of met alles en nog wat te helpen. Dat kan zijn het huis witten, mee gaan naar artsen, de boodschappen doen, op de kinderen passen, een fietstocht organiseren of een verrassingsfeestje geven voor een vriendin, het maakt niet uit waarmee ze kunnen helpen. Ze staan altijd in de startblokken. Ze weten als geen ander wat een ander nodig heeft. Ze zijn al onderweg voor degene zelf weet wat hij nodig heeft. Ze komen aandragen met oplossingen. Meestal zijn ze helpende handen op het juiste ogenblik. Altijd zetten de schouders onder alle problemen van iedereen. Ze doen het ook nog met plezier. Je weet dat deze mensen om je geven en daar krijg je een warm gevoel van. Ze gunnen alle mensen het beste, ook vreemdelingen.

Ik zie dat de mensen die er voor iedereen zijn, een vol leven hebben. Veel vrienden en ze zijn geliefd. Mensen willen ook graag iets terug doen. Wel  hebben ze een heel druk leven. Soms vraag ik me af hoe ze het allemaal voor mekaar krijgen. Ze hebben nooit echt veel tijd omdat de volgende afspraak of klusje wacht.  Andere mensen lijken net elastiek, je kunt er aan trekken maar dat heeft geen zin. Het is trekken aan een dood paard. Tot de rek uit het elastiek is, dan is het zelfs voor de helpende handen een straat te ver. Dan is het over en uit omdat alles van één kant komt.

Fiena, hoe krijg ik de initiatief-lozen over de streep?

 

Beste B,
De gevers zijn niets zonder de nemers.

Wilt u een antwoord op brandende vragen of problemen? Durf het bij Fiena neer te leggen. U krijgt altijd antwoord. Een antwoord Fiena waardig. Snoeihard maar eerlijk. Doe er uw voordeel mee.

Stuur een bericht naar Fiena
Kunt u de cijfers niet lezen? Klik hier om een nieuwe serie te krijgen

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906