• INTERVIEW

Piet Vinken

Ik bewerk mijn foto’s zo weinig mogelijk. Het is niet nodig om aan de natuur te knutselen.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Piet Vinken uit Echt (68), wie kent hem niet? Misschien niet persoonlijk maar wel zijn foto’s van het we er die zeer geregeld te zien zijn op L1, in het journaal van RTL4 en op de publieke zenders. Heeft Piet een passie voor het weer of fotografeert hij meer?

Hoe kom je zo vaak terecht in een weerprogramma op tv?

Piet: “Mensen denken vaak dat ik goed betaald wordt omdat mijn foto’s regelmatig te zien zijn op tv. Nee dus en ik heb ook geen afspraak met tv zenders daarover. Ik stuur mijn weerfoto’s naar Thijs Zeelen van L1, de goeroe van het weer in Limburg. Naar RTL stuur ik mijn foto’s per email. Een enkele keer stuur ik een foto naar de NOS. Het heeft altijd met het verhaal van de dag te maken. Als ik bijvoorbeeld zie hoe bewolking wegtrekt, kan het zijn dat dit in het weerbericht op tv besproken wordt. In dat geval kan het zo maar zijn dat mijn foto gekozen wordt.”

Hoe ga je te werk?

“Als weerfotograaf bedenk je gedurende de dag hoe het weerbericht er uit zal zien. Ik heb inzicht gekregen in wat men geschikt vindt om te laten zien. Daarop let ik dan op maar ik ga meestal niet speciaal op pad om weerfoto’s te maken. Ik doe rondleidingen met groepen mensen en schoolklassen en dan hou ik tegelijkertijd het weer in de gaten. Als ik een mooie foto kan maken, doe ik dat. Uiterlijk voor 16.00 uur moet je de foto insturen.”

Wanneer heb je deze hobby ontdekt?

“Ik was een jaar of veertien. Toen nog met een gewone camera, negatieven, donkere kamer en zelf afdrukken. Ik was heel zuinig, als ik geld had, kocht ik een rolletje van 36 foto’s en had ik minder te besteden een rolletje van 24 foto’s. Ik ben eigenlijk techneut van huis uit, werktuigbouwkundige. Maar ik ben tot mijn 58ste leraar geweest bij Gilde Opleidingen. Ik ben begonnen als assistent leraar en geëindigd als directeur unit Techniek op deze school. Ik heb alle functies doorlopen, ook die van leraar fotografie. Ik werk nu ongeveer tien jaar met een digitale camera. Vanaf dat moment ben ik heel veel foto’s gaan maken.”

Waarom fotografeer je heel veel het weer?

“Op een of andere manier fascineert het weer mij, maar ook landschappen, natuur en eigenlijk alles! Als de vastelaovend vereniging in Echt een Bonte Avond organiseert, word ik ook gevraagd om foto’s te maken. Ook interessant. Ik vind het leuk om mijn foto’s op tv terug te zien. De eerste jaren stond de naam van de fotograaf er niet bij en nu dus wel.”

Bewaar je alle foto’s?

“Mijn vrouw Mien, maakt fotoboeken. Ik hou me daar niet mee bezig. Mijn vrouw steunt me in mijn diverse bezigheden. Zij is altijd heel geduldig als ik op onze wandelingen persé die kikker op de foto wil.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906