• MAR EN MOON

Mar en Moon zijn twee buurvrouwen die geen tijd hebben om bij elkaar over de vloer te komen. Ze nemen wel de tijd om te mailen over van alles en nog wat.

Roermond, 4 oktober 2015

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hallo Moon,

Het is zover, de herfst heeft zijn intrede gedaan. Misschien komen er nog zonnige best wel warme dagen maar deze zijn niet echt. Het licht is anders, de schaduwen langer. Voor mij komen ze te laat. Als de kalender ‘herfst’ zegt moet het ook zo zijn. Ik stel me in op natte, stormachtige dagen en weken. De tuindeuren staan niet meer dag en nacht open maar zijn potdicht. De tuinman komt snoeien en de potten met zomerbloemen zijn uitgebloeid. Ik ben blij dat ik gewoon in mijn huis kan blijven. Lekker warm en droog. Daarvoor moet ik wel enkele voorzorgen treffen. Het witte overtrek van de bank moet vervangen worden door een warme kleur overtrek. Al vroeg op de dag branden meer schemerlampen. Daarbij komen de waxinelichtjes weer op tafels en kasten. Veel waxinelichtjes. Mooi gedecoreerd op speciale dienbladen en andere schalen. Op echt donkere dagen brand ik wel 50 lichtjes tegelijk. Deze vervang ik drie keer per dag. Ja, het loopt in de papieren maar dan heb je ook wat. We leven dan wel al in december. In de tijd voor de echte winter is dat beduidend minder. Ik geniet er intens van en denk al stiekem aan de kerstboom. Maar dan roep ik mezelf een stop toe. Wie dan leeft, dan zorgt. Ik heb ook nog een plan om een borrel te geven voor de mensen die altijd voor me klaar staan. Dat zijn er niet weinig heb ik bedacht. Een klein bedankje in de vorm van een borrel is wel het minste om ze te laten weten hoe ik ze waardeer. Dat niet alleen, ik moet dat gevoel ook echt uitspreken. Ik kan wel denken dat ze begrijpen dat ik blij met iedereen ben, maar daar moet ik niet vanuit gaan. Ik maak al plannen wat ik in huis moet halen, wat wie drinkt. Maar ook welke hapjes ik zal aanbieden of ik moet koken voor iedereen. Maar eerst moet ik van die ontzettend vervelende rugpijn af. Een snerpende pijn in rug en been tot aan de knie. Ik slaap er niet van. Het gaat over maar duurt wel zes weken. Intussen heb ik een traagschuim topmatras besteld. Dat maakt dat er geen drukpunten meer zijn en ik denk dat de pijn dan als sneeuw voor de zon verdwijnt. Probleem opgelost, denk je niet, Moon?

Groetjes, Mar

 


 

Hoi Mar,

Wat een poëtisch, melancholische omschrijving van jouw herfstgevoel, je zou er zo zin in krijgen ware het niet dat ik een hekel heb aan wind, storm en duisternis. Nu deze periode, de nazomer is voor mij een van de mooiste van het jaar. De lavendelkleuren, het gezeefde licht, de natte geuren... heerlijk.

Het aanbreken van de herfst doet mij beseffen hoe ongelooflijk snel een jaar voorbij raast. Zo is het januari, in een zucht en een scheet is het weer oktober. De pepernoten liggen weer in de schappen, de zwarte-piet-discussie laait weer op, reclames van speelgoed en parfums komen massaal langs, men kan niet wachten tot het weer december wordt. Kerstmis, jakkie. Ik snap ook niet wat jij en tien miljoen mensen er zo geweldig aan vinden. Ik vier het nu al bijna tien jaar niet meer en dat bevalt mij prima. Consequent hoor, ook geen kerstboom, geen worstenbroodjes, geen kerstdiner en vooral geen kerstfilms. Geen Sissie of Annie. Geen gedoe, maar lekker werken. Hutspot met spekjes of chinees.

Waarom heb ik er zo’n hekel aan, vraag jij je natuurlijk af. Nou, bij mij eerste vriend moesten we elk jaar bij mijn schoonouders gaan dineren. Elk jaar schildpaddensoep met een scheutje madera, konijn, rodekool, spruitjes en een toetje. Op z’n deftig. De sfeer was verschrikkelijk omdat die ouders, zodra de een even weg was, begon te klagen en te roddelen over de ander. Zo oneerlijk! Dat négen jaar lang. Drie keer ging mijn relatie vlak voor kerstmis uit. Het is dan net of het verdriet drie keer zo hard binnenkomt juist door die “gelukkige” kerstsfeer. Mensen maken ook veel meer ruzie omdat ze vinden dat bepaalde dingen ‘moeten ‘ met die dagen. Neen, dan vind ik het Nieuwjaar vieren veel en veel gezelliger. Lekker aan een nieuw jaar beginnen, het oude jaar nog eens nabeschouwen en weer vol goede zin aan 2016 beginnen.

Maar Mar, ik hoop dat je snel weer opknapt. Het lijkt me verschrikkelijk de hele dag zo’n pijn te hebben. Dat vergalt álles wat je leuk vindt. Heel veel beterschap en tot gauw.

Groetjes

Moon

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906