• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Nicole Kleinen

Een mooie verre reis met ons gezinnetje is een wens van mij.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Wat betekent ‘gelijkheid’ voor jou?

Wat een moeilijke vraag! Ik denk geen vooroordelen hebben over mensen. Of mensen nu goed kunnen leren of minder goed. Dat doet er niet toe. Dat er geen afgunst is als de een iets heel goed kan en de ander wat minder presteert. Ieder mens heeft zijn kwaliteiten.

Welke zijn jouw belangrijkste karaktertrekken?

Ik ben heel geduldig en altijd opgewekt. Ik vind dat ik niet snel bevooroordeeld ben. Dat vinden vrienden ook vaak. Ze vinden mij ook naïef. Mijn vriendinnen waarschuwen mij wel eens dat ik niet iedereen meteen moet vertrouwen. Ik heb tot nu toe gelukkig nergens spijt van. Ik geloof dat ik heel saai ben! Ik heb inlevingsvermogen en kan daardoor gemakkelijk vergeven. 

Welke rol spelt cultuur in jouw leven?

Een heel belangrijke rol. Onderwijs kun je ook onder cultuur scharen. Teksten, woorden, poëzie. Ik zit in het bestuur van de Stichting De Klaproos als penningmeester en secretaris. Het is ongelofelijk leuk om te doen en toch is het vinden van vrijwilligers niet gemakkelijk. Huub Graus heeft me daar ooit voor gevraagd. Ik coördineer alle activiteiten bij De Klaproos. Kleinschalig theater vind ik leuk. Ik hou ook van grote produkties zoals de musical ‘Soldaat van Oranje’ Maar het hele kleine intieme straattheater heeft mijn hart gestolen. In mijn keus voor muziek ben ik heel divers. Ik kan genieten van de Top 40 maar ook van klassieke muziek. Van Heavy Metal moet ik niks hebben. Limburgse muziek zet ik geregeld op en ook bijvoorbeeld ‘The phantom of the opera’.

Wat doet natuur met jou?

Ik ben een natuurmens. Ik vind alle seizoenen prachtig. We hebben een hond, Rakker, en ik geniet mateloos als ik met hem wandel. Ik zie in de herfst alle kleuren veranderen in het park.
Mijn drie kinderen worden wel eens gek van mij als ik weer roep: ‘kijk nou naar die kleuren, nou kijk!’ Ik ben ook begaan met het milieu. Wij scheiden secuur het afval en de kinderen hebben hun eigen groentetuintje. 

Op wie kun je altijd vertrouwen?

Op mijn man Peter. Hij staat altijd achter mij. Ik kan het zo gek niet verzinnen. Daarom geloof ik in echte liefde. Ik heb ze! Ik ben samen met mijn jeugdliefde. Maar ik heb ook een aantal goede vriendinnen. Dat is heel fijn. Er zijn ook mensen die mij inspireren, bijvoorbeeld Huub Graus.

Wat wil je jouw familie meegeven?

Dat ze tevreden zijn met wat ze hebben. Een soort innerlijke rust. Dat ze vooral gelukkig zijn met wat ze doen. Dat ze blij zijn met kleine dingen.

Wat betekent je werk voor jou?

Mijn werk is ook mijn passie. Ik vind het heel belangrijk om aan leesbevordering te doen. Ik ga graag ergens voorlezen. Als ik zie dat kinderen steeds terug komen in mijn winkel met hun spaargeld om een boek te kopen. Of als ouders zeggen dat een boek dat ik aangeraden heb, goed is aangeslagen. Dan ben ik dik tevreden. Ik heb een hekel aan de cijfertjes, de boekhouding.

Wat is aan jou niet besteed?

Moderne apparatuur. Ik weet niet eens hoe onze tv werkt. Dat sla ik gewoon niet op. Alle gadgets vind ik helemaal niks. Ik heb geen face-book. Eigenlijk tel ik niet meer mee. Ik ben er van overtuigd dat mijn generatie gaat inzien dat het daar niet om draait. De jeugd groeit er mee op, dat ligt anders. Ik hoor in mijn omgeving al geregeld dat men er genoeg van heeft en er niks meer mee doen. O, nog iets: de tunnel onder de A73 is niet aan mij besteed, ik heb tunnelvrees.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906