• AEVE TOES

Goedendag, Bonjour, Guten Tag, Bom dia, Ni Hao, Buongiorno, Buen día, Good day, Salaam, Vitaju, God dag, Strazdvoedje. In "Aeve thoes" komen mensen aan het woord die al jaren ergens anders op deze aardbol wonen en "aeve thoes" in Roermond zijn. Ze vertellen over hun leven in den vreemde, over hun werk, hobby's en de cultuur waar ze mee te maken hebben.

Petra Stienen (1)

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Petra Stienen is opgegroeid in Roermond, op de Donderberg. Zij studeerde Arabische- en Midden-Oostenstudies en was tien jaar werkzaam op Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Thans is ze publiciste en zelfstandig adviseur. Zij schreef onlangs haar tweede boek ‘Het andere Arabische geluid’. Vanwege haar onderzoek en familiebezoek is ze geregeld in Roermond te vinden. Petra woont in Den Haag.

Vertel iets over je onderzoek op de Donderberg?

Petra: “Ik ben daar twee jaar geleden mee begonnen en ik heb al een contract bij een uitgeverij. Op een gegeven moment brak de Arabische Lente uit en heb ik mijn onderzoek even laten liggen. Nu heb ik het onderzoek weer opgepakt. Het boek gaat er over dat mensen maar één kant van het verhaal kennen. Ik wil het andere geluid laten horen. Het verhaal van de Donderberg is: mislukt, achterstand, 87 nationaliteiten, problemen...Dat is misschien wel waar maar er zijn duizend en één waarheden. Ik ben heel nieuwsgierig naar die andere verhalen, de verhalen van mensen die wel vooruit willen, die wel iets van hun leven willen maken. Waarom horen wij deze stemmen niet? Ik wil ook de emancipatie van mijn eigen familie beschrijven. Hoe deze geschiedenis parallel verloopt met de geschiedenis van mensen uit andere culturen die op de Donderberg wonen. Als je inzicht hebt in het lokale verhaal, krijg je misschien ook wel antwoorden op de grotere vragen in Europa. Hoe ga je om met verschillen, achterstand, talent. Ik hoop dat ik met mijn observaties andere mensen kan inspireren.”

Waarover heb je in de loop van de tijd je mening veranderd?

“Over Roermond. Toen ik twintig was, heb ik me heel erg tegen Roermond en Limburg afgezet. Ik wilde weg! Ik merk nu dat ik veel milder ben over de dingen die ik hier niet leuk vond. Soms moet je een hele reis maken om te beseffen dat er een schat naast de voordeur ligt. Ik zie dat er veel hartelijkheid is in deze stad. Ook een ander tempo. Echt een versnelling lager. Dat vond ik in de Arabische wereld ook heel leuk, ook het ruimhartige en de sterke familieband.”

Voor wie heb je respect?

“Ik heb heel veel respect voor mijn moeder en haar generatie. Ik herken veel van deze verhalen bij mijn vrienden in Syrië. Dat hebben mijn ouders ook meegemaakt. De trauma’s van de bezetting en de opbouw daarna. Mijn moeder is met haar derde levensfase bezig en ze maakt daar echt iets van.”

Wat zou je doen als je een dag de leider van de wereld zou zijn?

Ik geloof in leiderschap en als ik een dag de wereld mocht leiden zou ik willen dat mensen een dag lang op een oprechte, open manier over seksualiteit zouden praten. Seksualiteit is zo menselijk en als mensen goed geïnformeerd over hun eigen lijf kunnen praten, dan ben ik er van overtuigd dat dit echt goed zou zijn voor de wereld.”

Hoe denk je over maatschappelijke status van vrouwen in Nederland?

“Ik maak me wel zorgen omdat er heel veel vrouwen zijn die denken dat ze het met een part-time baan wel redden. Ze denken vaak dat ze het heel goed voor mekaar hebben maar een op de drie huwelijken strandt. Daar zit dan heel veel sociale ellende achter. Ze zouden zich veel bewuster van moeten zijn dat economische zelfstandigheid belangrijk is. Vrouwen onderhandelen heel slecht met hun werkgever over zichzelf. Dat moet veranderen. Je kunt geen wedstrijd winnen met alleen maar spitsen. Vrouwelijkheid en professionaliteit zijn kwaliteiten. Ik geef een workshop ’Stratego voor vrouwen’ voor ‘In Touch Woman Recource Management’ op 20 november in Kasteel Daelenbroeck voor vrouwen die op een kruispunt in hun leven staan.”

Ik wil graag mijn verhaal vertellen, ook in De Trompetter. Het verhaal over emancipatie. Juist in Roermond door een ‘Remunjs maedje’ en als ze dan ook nog mijn boek kopen... Ik geloof heel erg in het lokale, daar heb ik heel veel plezier in. Ik vind het net zo leuk om in Caïro in een café te zitten en over alles en nog wat te praten als in Roermond over wat hier speelt. Hier liggen schatten aan verhalen en er wonen bijzondere mensen. Ik voel me verbonden met mijn stad en met de wereld.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906