• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Pleeggezin

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Pleegouder Monique heeft veel ervaringen opgedaan als pleegmoeder. Het is niet altijd gemakkelijk maar ze moet niet denken aan de tijd dat de kinderen volwassen zijn en uit huis gaan. De hoop is dan gevestigd op kleinkinderen! Ze maakt geen verschil tussen eigen dochter en pleegzoon- en dochter. Het is gewoon een ‘gewoon’ gezin. 

Hoe is de samenstelling van jullie gezin?

Monique: “Ons gezin bestaat uit mijn man John en ik zelf, Gina (22) onze oudste dochter en eigen kind, Anthony pleegzoon (16), hij woont in een woongroep en komt weekenden en in vakanties naar huis en Sabrina (14) onze pleegdochter.”

Vertel iets over weekend- en vakantieopvang?

“Aan deze gezinnen is een groot tekort. Op dit moment komt Anthony een keer per drie weken het weekend bij ons omdat hij in Wageningen in een woongroep woont en dat is best ver. Daarnaast komt hij de hele of een gedeelte van zijn vakanties. Dat is zo gegroeid vanwege omstandigheden. Wij hebben eigenlijk gekozen voor lang verblijf. Anthony is toen hij anderhalf jaar was, permanent bij ons komen wonen. Dat heeft ongeveer tien jaar geduurd. Vanwege gedragsproblemen is hij in een woongroep geplaatst. Binnenkort gaat hij verhuizen naar het Thomashuis in Grathem. Dat is fijn, dan kan hij vaker naar ons komen.”

Vertel iets over jullie keuze om pleeggezin te worden?

“Onze dochter was zes jaar toen we pleeggezin werden. John en ik wilden eigenlijk drie of vier kinderen van ons zelf maar dat liep anders. Toen kwam pleegzorg in beeld. Voordat een pleegkind in een gezin komt, volg je een Stapcursus. Daarin komen alle vormen van pleegzorg voorbij mét alle problemen die kunnen voorkomen. Dat zet je wel aan het denken, ook over je huwelijk. Het maakte ons meer bewust van ons zelf.”

Heb je te maken met eigen ouders?

“In het begin toen Anthony bij ons woonde, waren er geen goede afspraken met de ouders en Bureau Jeugdzorg. De ouders kwamen iedere zaterdag bij ons op bezoek en dat bleek te vaak. Dat liep niet goed en is toen bijgesteld naar een keer per veertien dagen en later werd dat steeds minder. Sabrina heeft contact met een oom, tante en twee neefjes. De kinderen noemen mij mama.”

Nooit spijt gehad?

“Nee, het heeft goed uitgepakt. Wij vinden het heel jammer dat Anthony niet bij ons kon blijven vanwege zijn problemen. Dat heeft veel traantjes gekost. Maar hij hoort wel nog helemaal bij onze familie. Eigenlijk vind ik alles leuk aan pleegzorg. Ik heb nu zelfs de voogdij over Anthony omdat zijn ouders niet meer in beeld zijn. Sabrina kwam bij ons toen ze vier jaar was. Zij blijft in ieder geval tot ze volwassen is en daarna zien we verder.”

Meer informatie over pleegzorg kunt u lezen op de website van Rubicon.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906