Goed doel

Coach4you
Door
Mar-Li Wingens
17 september, 2009

Piet Hein De Boer (65) en Marijke Kremer (65) zijn coach van een kind dat de basisschool verruilt voor de middelbare school. Het doel is om deze kinderen de overgang wat gemakkelijker te maken, om als het ware een bruggetje te leggen van groep acht naar de brugklas.

Vertel iets over het project?

Marijke: “Het is een project van Gilde Opleidingen en heet ‘Coach4you’ en we zijn vorig jaar voorzichtig gestart met twee leerlingen en twee coaches. Dit jaar zijn we al met 6 coaches en 7 leerlingen. Nog niet alle basisscholen zijn ingelicht over het project maar dat gaat wel binnenkort gebeuren. De leerkrachten van de basisscholen selecteren kinderen die wat ondersteuning kunnen gebruiken bij de overgang van basisschool naar middelbare school. Een coach begeleidt een kind ongeveer een tot anderhalf jaar.”

Piet Hein: “De overstap van basisschool naar brugklas is een grote stap. Er gaan dit jaar ongeveer 1000 kinderen in Roermond en omgeving naar de brugklas en voor alle kinderen is dit spannend. Nu zijn er leerkrachten van groep 8 die zeggen: dat kind in mijn groep zouden wat extra steun kunnen gebruiken bij die overstap.”

Over welke kinderen praten we?

Piet Hein: “Heel gewone kinderen die geen grote problemen hebben maar wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een kind hyperactief is of weinig weerbaar of moeite heeft om nieuwe contacten te maken Het is gebleken dat kinderen met een coach4you vaak de brugklas succesvol afronden. Het zijn echt geen zielige kinderen!“

Waaruit bestaat de hulp van de coaches?

Piet Hein: “Het gaat er in principe om dat je een vertrouwensband met een kind opbouwt. De coach krijgt informatie van de leerkracht. Gaat kennismaken met ouders en kind thuis,

Ik ben op een gegeven moment uitgenodigd door het meisje dat ik ging begeleiden, om op haar kamer te komen. Ze ging op de grond zitten en ik ging ook op de grond zitten. Ze heeft toen verteld wat er allemaal op haar kamer te zien was. Over de foto’s, over de knuffels enz.”

Marijke: “Zo is het bij mij ook ongeveer gegaan. Zij vertelde over alles wat wél goed was en wat niet goed was. “

Wat zijn veel voorkomende vragen van ouders?

Piet Hein: “Het vinden van de juiste manier om te leren, het creëren van een goede plek om huiswerk te maken, ouders overtuigen van het belang van een leuke invulling van vrije tijd. Alleen school en huiswerk is niet genoeg, daar moet een leuke hobby of club tegenover staan. De coach gaat mee naar ouderavonden als de ouders daarom vragen. Hij helpt zo nodig bij het uitleggen van de boekenlijst. En nog veel meer.”

Wat vragen kinderen zich af?

Piet Hein: Bijvoorbeeld: word ik een beetje geaccepteerd in de brugklas? Kan ik een plekje veroveren in de klas? Is het mogelijk dat ik bij een vriendinnetje van groep 8 in de klas kom? Wat kan ik doen in het geval dat een kind gepest wordt in de klas? Wat moet ik doen als iemand in de klas mij niet uit kan staan? Ik licht de mentor van het kind in dat hij of zij een coach heeft. Ik ben ook wel eens gaan kijken bij de uitvoering van de dansschool, en we zijn er ook als er een afscheidsmusical is van groep 8. Dat is allemaal mogelijk als dat de vraag van het kind is. Wij proberen altijd goed te luisteren naar het kind en het zelfvertrouwen te versterken.”

Marijke: We hebben belangstelling voor het hele leven van het kind niet alleen het leven op school. Een kind vertelde me in vertrouwen dat ze zó verliefd was! “

Welke achtergrond hebben de coaches?

Marijke: “Soms met ervaring in het onderwijs maar dat is niet nodig. Ik heb 15 jaar op Pepijn gewerkt en heb ervaring met bijzondere kinderen.”

Piet Hein: Volgens mij moet je gewoon van kinderen houden. Je moet het leuk vinden om met kinderen op te trekken, geïnteresseerd zijn in hoe zij denken, wat ze voelen. We kunnen nog nieuwe coaches gebruiken.

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
IVN Roermond e.o.
Lees volgende artikel
Het Vertelfestival