Goed doel

De Voedselbank
Door
Mar-Li Wingens
1 januari, 2009

Ben Kamp (67) komt oorspronkelijk uit Twente. De liefde heeft hem in 1982 naar Roermond gebracht. Hij ziet niet zoveel verschil tussen Twente en Limburg. Hij zet zich helemaal in op zijn eigen rustige, bescheiden manier.

Hoe ben jij bij de Voedselbank terecht gekomen?

Ben: “Ik las een artikel in ‘De Limburger’ in 2005. Toen bestond de Voedselbank ongeveer twee maanden. Anita Meeuwissen is de oprichtster. Ik was net minder gaan werken en had dus tijd en zin in vrijwilligerswerk. Ik had nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. Ik heb een afspraak gemaakt met Anita voor een gesprek, zij kwam naar mij thuis en toen is het balletje gaan rollen. Er waren toen acht mensen die een voedselpakket kregen.”

Hoe ging een en ander in z’n werk?

“We haalden toen nog de voedselpakketten in Venlo bij de Voedselbank. Deze pakketten werden in ‘Oor’ , de huiskamer van Roermond, uitgereikt. Daarna hebben we nog een tijdje gebruik gemaakt van de kantine van voetbalclub RFC. Tegenwoordig zitten we in de Marijkezaal. We hebben opslagruimte bij Camillus en daar moeten we ook weg. We zijn dus naarstig op zoek naar een sponsor die ruimte over heeft! Liefst groot genoeg voor opslag en dat we daar kunnen inpakken en uitgeven.”

Hoe nodig is de Voedselbank?

“We zijn inmiddels gegroeid naar 150 tot 160 gezinnen per week in Midden Limburg. Ik had liever gezien dat we niet meer bestonden, dat we niet meer nodig zouden zijn. In een pakket zit altijd brood, vlees, zuivelproducten ook wel non-food zoals wasmiddel, zeep en verder is het verschillend, net wat we aangeboden krijgen. Meestal met een waarde van rond de veertig euro. Dat ligt natuurlijk ook aan de grootte van het gezin.”

Waar halen jullie de spullen vandaan?

“We hebben sponsors. Het brood en de broodjes krijgen we bijvoorbeeld van een bakker in Merum, Roggel en Roermond. Ook zijn er diverse supermarktenin Roermond en omgeving waar we elke week spullen kunnen halen. Hier zijn we erg blij mee. In samenwerking met de Voedselbank in Landgraaf halen we daar onze groenten vandaan. Nu er steeds meer mensen gebruik maken van de Voedselbank, worden de pakketten krapper. Wat we bijvoorbeeld nog missen is: macaronie, rijst, suiker, meel en houdbare melk. Per 1 januari fuseren de twee Voedselbanken in Nederland en worden één organisatie. Dan krijgen we spullen van grote fabrieken die spullen over hebben. Daarbij zijn we ook nog zelf op zoek naar sponsors.”

Met hoeveel vrijwilligers werken jullie?

“Momenteel zijn we met 35 tot 40 vrijwilligers. Er zijn mensen voor het logistieke gedeelte, mensen die de pakketten samenstellen, de pakketten uitgeven, de intake doen. Ik zelf ben bestuurslid en verantwoordelijk voor het logistieke gedeelte. Dus dat voedsel opgehaald wordt bij de sponsors, ik onderhoud tevens het contact met deze bedrijven. Ik zorg voor de samenstelling van de pakketten, ook voor de verdeelsleutel. Wij hebben een grote bestelbus tot onze beschikking die geschonken is door Carnavalsvereniging De Veldjmuus.”

Hoe kom je in aanmerking voor hulp van de Voedselbank?

“Mensen die denken in aanmerking te komen, bellen op naar het secretariaat( 06-21840994). Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor een intake. De hulpvrager moet aantonen dat hij met minder dan een door de Stichting Voedselbanken vastgesteld bedrag moet rondkomen. Het zijn mensen die in financiële problemen zijn gekomen. Mensen die op een of andere manier pech hebben gehad. Na het programma van de Frogers, melden mensen zich gemakkelijker aan. De schaamte is (gelukkig) een beetje weg.”

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Stichting Kledingbank Limburg
Lees volgende artikel
De Veldjmuus