Astrid Goessen (31) vindt het de normaalste zaak van de wereld dat zij via de parochie werkt als vrijwilliger voor een goed doel. Zo was dat thuis in Maastricht al en toen zij in Roermond op zichzelf ging wonen, is zij daar, eigenlijk vanzelfsprekend, mee doorgegaan.
Waarom heb je gekozen voor ‘Een kind van onze rekening’?
“Mijn vrijwilligerswerk betreft een onderwijsproject in India. Toevallig sluit dit aan bij mijn werk. Ik ben groepsleidster in het Schippersinternaat in Maasbracht. Maar dat staat verder helemaal los van mijn vrijwilligerswerk. Ik doe meer vrijwilligerswerk in de parochie Sint Christoffel en op een gegeven moment kreeg ik de vraag om aan dit project mee te werken.”
Wat doe je precies voor dit project?
“Vooral ouderen ondersteunden bijvoorbeeld de jaarlijkse Kerstmarkt waar we spullen verkopen voor dit doel. Het werd te zwaar voor de oudere mensen en er werd aan de jongerengroep van de parochie gevraagd dit project over te nemen. In de kelder van de Kathedraal heeft de Jongerengroep een honk, daar ben ik voorzitter van.”
Waarom juist dit project?
“Deken Willemsen heeft het project opgezet. Op een gegeven moment was hij in Frankrijk en daar heeft hij een Indiase pater leren kennen. Deze pater heeft diverse onderwijsprojecten opgezet. Toen is het idee voor ‘Een kind van onze rekening’ gegroeid.”
Wat doen jullie om geld bij elkaar te krijgen?
“Wij staan op de kerstmarkt, de Sjoemelmert en als mensen een zolder of een huis opruimen en spullen over hebben, halen wij deze graag op. Eigenlijk allerlei spullen behalve kleding. Bijvoorbeeld serviesgoed, hebbedingetjes, speelgoed. Mensen bellen mij of ze bewaren het zelf tot de markt en brengen de spullen dan. Wij hebben zelf een kleine opslagruimte. Een deel van de opbrengst van oud papier dat opgehaald wordt door de Scouting, wordt voor ons doel gebruikt. Daarnaast hebben we een aantal particuliere donateurs.”
Vertel iets over jullie project?
“In India is een kastensysteem en de onderste laag, de kastenlozen, die mogen niets, krijgen geen onderwijs en het is onmogelijk om in een hogere kaste te komen in dit leven. Leef je dit leven goed, kom je in een volgend leven in een hogere kaste terecht, zo is dat geloof. Voor deze groep is dit project bedoeld. De kinderen zonder toekomstperspectief krijgen via, onder andere ons project, onderwijs. Iemand met een diploma heeft veel meer kansen in het leven.”
Jullie project is gericht op onderwijs?
“Onze stichting stuurt het geld dat wij bij elkaar gekregen hebben naar de pater in India en hij verdeelt het over diverse onderwijsprojecten. De schooltjes bieden onderwijs maar ook huisvesting aan kinderen die in gehuchten heel geïsoleerd leven. Zij ontvangen op school kleding, voedsel en begeleiding bij hun huiswerk. Veel aandacht wordt besteed aan voedingsleer, hygiëne, huishoudkunde, landbouw en techniek. Er zijn nu ongeveer 100 van deze tehuizen waar 12.000 kinderen zijn ondergebracht.”