Guus Visser (27) zorgt er voor dat alles binnen de groep Jongens- recreatie en selectie goed verloopt. Er zijn drie groepen waarvan Guus er twee traint. Gewone kinderen waarvan sommigen een motorische achterstand hebben.
Wat is jouw taak precies?
“Ik zorg dat de drie groepen jongens voorzien zijn van trainers, dat er een ruimte is waar ze terecht kunnen en verder voorkomende zaken wat betreft organisatie. Ik train zelf twee groepen. Maar ik zit niet in het bestuur. Bij onze vereniging is het werk zo ingedeeld dat Jongens- recreatie en selectie en Meisjes -recreatie en selectie allebei een hoofdtrainer hebben. Ik doe dat dus voor de Jongens-recreatie.”
Vertel iets over jouw groepen?
“ In de twee groepen waar ik les aan geef, zitten een aantal kinderen met een motorische achterstand. Bijvoorbeeld kinderen met autisme, overgewicht of moeilijkheden in een sociale omgeving. Ze doen bij mij gewoon lekker mee in een veilige omgeving. Ze zijn heel bewust in de groepen met kinderen zonder specifieke problemen geïntegreerd.”
Is dat niet extra moeilijk voor deze probleemkinderen?
“Ze zullen in de maatschappij ook ervaren dat anderen misschien beter in dingen zijn dan zij. Ik werk met kleine groepen met maximaal 10 tot 12 jongens en een assistente. Ze kunnen op die manier op hun eigen tempo turnen in een omgeving met andere kinderen die ‘gewoon’ zijn. Ons eerste streven is niet de competitie hoewel we dit jaar met een klein groepje aan wedstrijden mee willen gaan doen.”
Hoe reageren de kinderen zonder beperking?
“Ik werk met twee groepen van 6 tot 12 jaar. Voor hun is het de normaalste zaak van de wereld. Ze weten dat sommige kinderen wat meer tijd nodig hebben. Daarbij zijn het geen kinderen met een opvallende beperking. Er zitten geen kinderen met het syndroom van Down bij. Misschien is dat in de toekomst wel het geval. Dat sluit ik helemaal niet uit. Wij staan open voor alles, maar het welzijn van het kind staat centraal. Als het een kind betreft dat lekker mee doet, zie ik geen obstakels.”
Geef je les op een speciale manier?
“Wij hebben een systeem zodat iedereen op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo kan turnen. Vanuit de Bond is er een oefenprogramma voor alle leeftijdscategorieën. Ik heb daar een hoofdlijn uitgehaald en in een boekje de kleine stapjes in vooruitgang uitgelegd. Op die manier kunnen ze zelf zien met welke stapjes ze bezig zijn en wat het volgende stapje is. Waar ze naar toe werken. Ook de ouders kunnen zo zien op welk niveau het kind bezig is.”
Maak je gebruik van alle toestellen?
“Ja, ik doe met de kinderen afwisselend alle turnoefeningen. Maar ook spelletjes en gymoefeningen. Ik probeer zoveel mogelijk variatie in de trainingen te brengen vooral voor de kinderen die gauw afgeleid zijn. De groepsdynamiek is belangrijk voor alle kinderen, niet alleen op het sportvlak maar ook op het sociale vlak. Ik ben altijd heel duidelijk naar de kinderen toe. Dat werkt kennelijk!”
Waarom heb jij hiervoor gekozen?
“De vraag kwam van ouders met kinderen met problemen. Toen is het eigenlijk vanzelf gegroeid omdat het voor mij en voor de groep nooit moeilijkheden met zich mee heeft gebracht. Ik ben me meer gaan verdiepen in de problematiek zodat ik ze beter kan helpen.
Daarbij is het een gezellige club met veel activiteiten buiten de sport. Ik besteed ongeveer een uur of vijftien per week aan lesgeven en zelf turnen. Ik draai zelf mee in de derde divisie op landelijk niveau.”