Goed doel

Koster
Door
Mar-Li Wingens
27 augustus, 2009

Pierre de Wilde (71 jaar) was van beroep timmerman en later medewerker bij Philips. Hij heeft al heel vroeg iets met de Kerk. Als kleine jongen begonnen als misdienaaar en nu al 45 jaar koster. De Kerk kon altijd op Pierre bouwen en dat blijft voorlopig zo.

Hoe is alles begonnen?

“Ik ben geboren in de stad, in de Maria Gardestraat en in 1948 zijn mijn ouders met mijn zus en mij op De Kemp gaan wonen, in de Javastraat. Op nummer 55. Toen ik getrouwd ben met mijn vrouw Ietje, zijn we Javastraat 48 gaan wonen. Daar wonen we nog steeds. We hebben een dochter gekregen, Karin en we hebben twee kleinkinderen Linda en Marco. “

Hoe ging het verder?

Toen we in de stad woonden, was ik misdienaar bij het Louisa Pension. Ik zat toen op de lagere school, wij waren een echt katholiek gezin.

Later op De Kemp werd ik misdienaar bij De Kapel in het Zand. Toen er een noodkerk op De Kemp kwam, ben ik overgestapt naar deze Sint Josephkerk. Daar ben ik lang misdienaar geweest. Ook later toen er een echte kerk gebouwd werd. Zo kwam alles aan het rollen. Ik hielp pastoor Adams na schooltijd en als ik vrij van school was. Nadat pastoor Adams weg was, kwamen drie paters Redemtoristen en de nieuwe pastoor wilde graag een koster.”

Viel de keus toen vanzelf op u?

“Nee, dat was niet vanzelfsprekend. Men kon kiezen tussen een oudere man en mij. Ik was jong daarom koos men voor mij. Ik ging langer mee! Na 25 jaar koster te zijn geweest, ben ik onderscheiden met de orde pro eclesia.”

Waar bent u nu koster?

“De kerk op De Kemp werd gesloten in 2001. Ik heb een maand stilgezeten en toen vroeg de rector van Kapel in het Zand of ik koster wilde worden. Een groot verschil met de Sint Joseph kerk. Het is druk, heel druk!”

Hoe anders is Kapel in het Zand?

“Het is veel werk en ik blijf bezig. In het begin wel vreemd. Ik kwam van een heel rustige kerk en in deze kerk is altijd iets te doen. We zijn nu met vijf kosters. Eerder waren we met ons tweeën en was ik iedere dag in de kerk te vinden. Er komen veel pelgrims en er worden diverse processies gehouden. Denk aan de Zigeuners die ieder jaar enkele dagen komen. Iedere zondag wordt ter plekke beslist of er een dienst in het Kruiswegpark is of in de kerk. Helemaal afhankelijk van het weer.”

Wat moet u doen als u dienst heeft?

“Ik ben om zeven uur ’s morgens in de kerk, alarm afzetten, diverse deuren open maken, alles klaarzetten voor de dienst, kelken, kleding van de priester, de klokken luiden en na de mis weer alles opruimen. Rond negen uur ga ik weer naar huis. Als er die dag een huwelijksmis of een uitvaart is, zet ik daar alles voor klaar. Ik wil graag alles op mijn gemak doen, geen haastwerk.”

Hoe lang denkt u nog koster te blijven?

“Zo lang als mogelijk is. Er is een koster geweest in de Voorstad en hij heeft zijn 50-jarig jubileum gehaald. Dat wil ik ook heel graag! Ik zou ook wel eens willen weten wie mij heeft opgegeven voor dit interview. Ik begrijp dat het anoniem was. Maar wie zou dat nu toch geweest zijn?????

Deel dit artikel
Lees volgende artikel
Vliegeren