Har van der Borgh (43), Roy Denessen (35) en Birgit Dukers (25) zijn een adviesbureau begonnen, voortgekomen uit het Monumentenhuis dat onlangs failliet is gegaan.
Wat doen jullie precies?
Roy: “Buro4 is voortgekomen uit het Monumentenhuis. Daar werkten we alledrie in de dienstverlenende poot. Deze dienstverlening zetten wij met z’n drieën voort.”
Har: “Monumentenzorg wordt vanuit het Rijk geregeld. Iedere provincie had een steunpunt in de provincie. In Limburg was dat het Monumentenhuis. Het Monumentenhuis ondersteunde gemeenten op het gebied van monumentenzorg. Maar gaf ook advies aan particulieren, projectontwikkelaars en architecten.”
Roy: “Het was ook een bundeling van alle stichtingen zoals de kastelenstichting, de molenstichting enz. Het Monumentenhuis bestaat niet meer, maar het werk blijft wel bestaan. Wij, als Buro4, adviseren en ondersteunen met name iedereen die iets met een monument wil gaan doen.”
Waar komt de naam Buro4 vandaan?
Roy: “Wij hebben de vier ‘O’ in ons vaandel staan. Onderzoeken, Ondersteunen, Organiseren en Ontwikkelen. Iedereen is het er over eens dat een monument moet blijven bestaan. Daar is geld voor nodig. Als een monument een bestemming krijgt dan verdient het monument zijn geld terug.”
Har: “Als een monument leeg ligt, wordt het niet onderhouden en gaat het op den duur verloren.”
Moet een monument altijd in de oude staat blijven?
Har: “Dat is een fabeltje. Mensen denken altijd dat ze niets mogen veranderen aan een monument. Niets is minder waar. Er zijn natuurlijk wel regels. Je mag niet zomaar een kunststof raam plaatsen. Dat lijkt me duidelijk.”
Birgit: “De mogelijkheden moeten onderzocht worden. Waar liggen de hoogkwalitatieve onderdelen van een gebouw en welke delen zijn later toegevoegd of hebben geen kwaliteit.”
Hoe ligt de taakverdeling bij Buro4?
Birgit: “Ik ben bouwhistoricus. Ik ga over de geschiedenis van het bouwen. Ik kijk bij een gebouw hoe het oorspronkelijk is gebouwd, wat er nog van over is. Dat kan ik zien aan een gebouw als ik overal een beetje tussen kan kijken. In de dakconstructie en de kelders kan ik veel te weten komen. Ik raadpleeg ook de bouwarchieven. Maar die zijn maar 100 jaar oud en monumenten zijn vaak vijf of zeshonderd jaar oud. Het is vaak puzzelen. Na onderzoek maak ik een rapport en de gemeente gebruikt dit rapport als toets voor een bouwplan. Nu ben ik bezig met het Kartuizerklooster in Roermond. Een bouwhistorisch onderzoek voor de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Deze opdracht van twee jaar gaat heel diep.”
Roy: “Ik ben cultuurhistoricus. Dit heeft te maken met alles wat mensen gedurende de tijd gedaan hebben in een stad. Wegen aangelegd, huizen gebouwd. Ik kijk dus naar de complete stad en ook het landschap. Het grote geheel. Bijvoorbeeld het Melickerveld, daar heb ik uitgezocht hoe dat er vroeger uitgezien moet hebben. Waar wegen liepen en hoogtes, hoe de verkaveling geregeld was. Hoe dat ingepast kan worden als er nieuwbouw gepleegd wordt. Zo laat je het oude landschap zoveel mogelijk intact.”
Har: “Ik ben monumentenzorg-adviseur en ik ondersteun voornamelijk gemeenten met hun monumentenzorg. Sinds 1988 ligt het loket van de monumentenzorg bij de gemeente. Veel kleinere gemeenten hebben de kennis en capaciteit niet op dit gebied. Als dat zo is kunnen ze mij inhuren. Ik ben nu bezig met alle monumenten in Maasbracht en Weert in kaart te brengen, te selecteren en te beschrijven.”