onique van Heugten (42) hééft iets met (gezonde) voeding. Ze wilde er altijd al alles van weten. Ze werkt in het ziekenhuis als assistent diëtist met zieke mensen en hun speciale diëten. Daarnaast is zij een praktijk aan huis gestart om mensen te helpen om een gezond gewicht te krijgen.
Begin bij het begin?
Monique: “Na de HAVO en de MBO-CD wilde ik de opleiding voor diëtiste gaan doen maar wegens privé omstandigheden ging dat niet door. Ik ben al jong gaan samenwonen en was een full-time opleiding van vijf jaar niet mogelijk. Ik ben als voedingsassistente gaan werken in het Laurentius ziekenhuis. Maar het bleef kriebelen! Ik kookte altijd al graag maar ik was ook heel nieuwsgierig naar voeding. Na jaren heb ik eens geïnformeerd of de opleiding tot diëtist in deeltijd mogelijk was. Ongeveer vier jaar geleden kreeg ik een mail van het ziekenhuis in Breda dat zij startten met een opleiding tot assistent-diëtist. Een dag in de week naar school en de rest stage.”
Greep je die kans meteen?
“Inmiddels was ik gescheiden met twee kinderen en een nieuwe partner met ook twee kinderen en allebei met co-ouderschap. Dus wij hebben samen vier kinderen bij ons wonen. Daarbij mijn werk en ook nog studeren? Ik besloot om dit toch te gaan doen, ik wilde het persé. Inmiddels heb ik de opleiding afgerond en kwam er in het ziekenhuis een plek vrij voor een assistent diëtiste. In die functie geef ik bijvoorbeeld de infomodules hartrevalidatie aan mensen met hart- en vaat ziekten. Zij krijgen informatie over gezonde voeding. Ook begeleid ik mensen met COPD en kanker door ze onder andere eiwit- en energie verrijkte voeding aan te bieden om hun voedingstoestand te optimaliseren. Zo zijn er nog veel meer ondersteunende taken voor een diëtist.
Ik zat inmiddels zo in het leerpatroon dat ik aansluitend de opleiding van gewichtsconsulent via de LOI ben gaan doen en ook heb afgemaakt. Deze opleiding heb je nodig om een erkende praktijk te beginnen.”
Vertel iets over je eigen praktijk?
“Het gaat over gewichtsbeheersing. Over – en ondergewicht. Maar in mijn praktijk komen ook mensen die eens gewoon eenmalig naar hun eetpatroon willen laten kijken om er zeker van te zijn dat ze gezond eten. Mijn insteek is niet om alleen maar dikke mensen te begeleiden naar een gezond gewicht maar eigenlijk alles in verband met gezondheid. Ik zeg altijd de binnenkant is zeker zo belangrijk dan de buitenkant. Denk aan het dichtslippen van je aderen door een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, beginnende diabetes en noem maar op, allemaal ziekten die door onder andere overgewicht kunnen ontstaan.”
Wat bied je precies in je praktijk aan?
“Ik geef voorlichting individueel en aan groepen mensen over gezonde voeding en bewegen. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijvoorbeeld voor een vrouwenbond en andere verenigingen.”
Ben je een soort Sonja Bakker?
“Nee, echt niet. Ik hou zelf heel erg van lekker dingen, van chocolade en room in sauzen. Je hoeft niet alleen maar worteltjes en appels te eten. Tegenwoordig zijn er veel magere varianten van vette producten. Ik verdiep me al heel lang in magere recepten die toch heel lekker zijn. Ik geef geen standaard dagmenu’s. Ik laat mensen een week een voedingsdagboek bijhouden en aan de hand daarvan probeer ik het voedingsadvies zoveel mogelijk aan te passen. Tuurlijk, extreme voeding kan dan echt niet meer zoals bijvoorbeeld frites met vier snacks. Ik zeg dan: eet een portie frites met één snack en neem in plaats van mayonaise fritessaus. Bekijk goed welke boter je smeert, daar is heel veel verschil in. Heel veel mensen weten niet dat noten hartstikke gezond zijn, je hebt je melkproducten nodig. Neem eens kwark met müesli. Schuif je toetje naar de avond in plaats van alles ineens te eten. Ik probeer een zo individueel mogelijk voedingsadvies te geven.”
Hoe vaak en hoe lang komen mensen bij jou?
“Dit varieert van een keer tot meerdere keren. Ik bied een ‘afvalpakket’ aan. We hebben meestal gedurende enkele maanden tien keer contact. Dit kan ook via mail of telefoon. Ik geef steeds over een ander aspect van het afvallen tips en adviezen. De ene keer over bewegen, de keer daarna leer ik ze etiketten goed lezen, heel belangrijk! Over tussendoortjes, leren kiezen. Indien nodig houdt men een beweegplanner bij waarop staat hoeveel je wilt bewegen en aan het eind van de week staat hoeveel je er aan gedaan hebt. Kan heel confronterend zijn. Aansluitend geef ik een lekker recept naar hun smaak mee. Sommige mensen willen iedere week contact en anderen iedere maand een keer. Dat is heel persoonlijk.”
Hoe lang duurt een consult?
“De eerste keer een uur tot anderhalf uur. Ik wil alles weten! Ook over het gebruik van eventuele medicijnen, voedingsgewoonten, lengte, gewicht, spiermassa. Ik geef hun informatie mee over hun specifieke probleem, bijvoorbeeld een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk of gewoon gezonde voeding. Ook krijgen ze een voedingsdagboek mee. Dat krijg ik dan ingevuld digitaal terug. Ik analyseer dit en aan de hand hiervan kan ik dan een persoonlijk advies geven. De volgende consulten beslaan ongeveer een half uur. Wegen, knelpunten doornemen enz. Ik werk ook samen met een sportschool, een perfecte combinatie sporten en gezond eten. Ons doel is een cursus op te zetten van tien lesavonden . Deze avonden bestaan dan uit een uur informatie over gezonde voeding en bewegen en aansluitend een uurtje aerobics /zumba. Mijn cliënten kunnen trouwens de kosten geheel of gedeeltelijk bij hun zorgverzekeraar declareren zonder dat ze een verwijzing van de huisarts of specialist nodig hebben.”