Ieder zijn vak

Beeldend vormgever
Door
Mar-Li Wingens
10 juni, 2008

Coco-Susanne van Wijk (26) verkeert in een unieke situatie. Zij is telg uit het kunstenaarsgezin van Dick van Wijk en Mariska Dirkcx. Coco-Suzanne werkt samen met haar ouders en oudste broer Olivier in Galerie Mariska Dirkx en Atelier Dick van Wijk aan de Wilhelminasingel in Roermond.

Vertel iets over je werkzaamheden?

“Ik heb in Utrecht Mode & Concept Ontwikkeling gestudeerd. Vooral dat laatste vind ik heel interessant. Als kind brachten Olivier en ik veel tijd door in het atelier. Later in onze pubertijd dachten we allebei:’Wij worden nooit kunstenaar.’ Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Nu werken Olivier en ik samen met Dick en Mariska in de galerie en het atelier. Olivier en ik richten bijvoorbeeld minstens negen keer per jaar een beurs in met het werk van diverse (glas)kunstenaars. Deze maand ga ik met werk naar een kunstbeurs in Laren en Olivier naar een beurs in Mougins in Frankrijk. Wij hebben allemaal onze eigen kwaliteiten, Olivier is vooral technisch en zakelijk en ik ben meer gevoelsmatiger. Ieder heeft zijn eigen ideeën en die werken we samen uit.”

Wat is concept ontwikkeling?

“Bijvoorbeeld als er een opdracht voor een kunstwerk wordt gegeven, ga ik een concept bedenken. Ik doe de research naar het gevraagde en alles wat hier bij komt kijken tot er een uiteindelijk ontwerp ligt.”

Geef eens een voorbeeld?

“In het geval van de opdracht van het Laurentius Ziekenhuis voor een monument voor het doodgeboren kind, werk ik nauw samen met Dick. Dat is heel erg fijn. Hij heeft me heel vrij gelaten. De research hield een onderzoek in hoe we een monument voor het doodgeboren kind het beste konden verwoorden en verbeelden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen graag een eigen plekje wilden hebben. Het moest iets persoonlijks zijn en tastbaar. Dat gegeven hebben we uitgediept. Het resultaat is een monument waar ouders een glasgeblazen gedachtesteen in een bronzen bootvorm kunnen plaatsen. De bootvorm symboliseert de reis naar het hiernamaals. De glazen gedachtestenen in verschillende kleuren kunnen mensen bestellen en er een tekst op laten graveren. Deze steen leggen ze zelf in het monument onder begeleiding van de kerkhofbeheerder. De gedachten van de ouders vormen samen een verzameling, een gedachtenlandschap. Op 18 juni wordt het monument onthult op begraafplaats ‘Tussen de bergen’.”

Waarom hebben jullie je gespecialiseerd in glaskunst?

“Dat is zo gegroeid omdat mijn ouders ongeveer 30 jaar geleden in het huis en atelier van Joep Nicolas zijn gaan wonen. De historie van dit huis heeft mijn moeder geïnspireerd en zij is zich gaan verdiepen in de glaskunst. Wij waren de eerste glasgalerie in Limburg. Ons streven is dan ook om de allerbeste kwaliteit werk tentoon te stellen op internationaal niveau. Het werk van mijn vader is vast onderdeel van onze presentaties. Hij werkt onder andere met glas in combinatie met brons. Daarnaast voeren we schilderijen en bronzen van andere kunstenaars.”

Welke zijn jouw toekomstplannen?

“Ik zou graag eens met wethouder Kemp om de tafel zitten en mijn ideeën voorleggen. Roermond is booming en ik zie de stad als een ideaal platform voor kunst en cultuur in combinatie met de vraag en aanbod van dit moment. Ik vind de scheidingslijn tussen kunst en design heel interessant. Daar wil ik me meer op richten. Ik wil graag een platform oprichten van jonge professionele kunstenaars en vormgevers op hoog niveau.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Iriscopiste
Lees volgende artikel
Koor Saint Esprit