Arlette Reijnen (24) begint een eigen praktijk. Ze heeft al op diverse plekken ervaring opgedaan ondanks haar jonge leeftijd. Arlette heeft gewerkt in het Prins Claus Centrum in Sittard. Ze heeft ervaring opgedaan in India met weeskinderen daarna is ze bij een leefgemeenschap voor gehandicapten in Veldhoven gaan werken en ook nog een jaar bij de TBS. Ze is er klaar voor en begint een eigen praktijk.
Begin maar eens uit te leggen wat het is?
Arlette: “Ik heb de opleiding ‘Creatieve therapie’ gedaan en in de beroepsvereniging noemt men het tegenwoordig ‘vaktherapie’. Binnen de creatieve therapie kennen we verschillende vormen zoals muziek, beweging en beeldend vormgeven. Een korte uitleg: Een psycholoog voert gesprekken met mensen die problemen hebben en proberen op die manier tot nieuwe inzichten te komen. Een beeldend therapeut gaat meer ‘doen en voelen’ door middel van beeldende materialen in plaats van gesprekken te voeren.”
Hoe gaat dat in z’n werk?
“Ik ga met mensen aan de slag door ze te laten tekenen, schilderen, kleien of met gips werken. Dan gaan we een proces in en proberen duidelijk te krijgen waar precies het probleem zit en wat we er aan kunnen doen. Het is dus een andere aanpak dan die van de psycholoog omdat je tijdens het beeldend werk tot verandering, acceptatie of stabilisatie komt.”
Is het de bedoeling om te tekenen over je probleem?
“Dat hoeft niet. Het is ook niet nodig om kunstzinnig of creatief te zijn. Het gaat meer om de beleving bij het werken en het materiaal. Het is een therapie waarbij jeervaring centraal staat’. In plaats dat je denkt en praat over je probleem, ga je het probleem en alternatieve handelingen of keuzes ervaren. Stel iemand heeft veel last van agressie en heeft extra veel energie. Dan ga ik hem niet laten aquarelleren. Dat zou extra frustrerend zijn. Ik geef hem liever een blok steen en laat hem beeldhouwen, zodat hij constructief met zijn/haar energie omgaat. Het kan wel een doel zijn om te gaan aquarelleren.”
Komen er helemaal geen gesprekken aan te pas?
“Wij bespreken wel van tevoren het probleem. Alhoewel het een non-verbale therapie is, wordt er niet helemaal niet gesproken. Het kan wel zo zijn dat ik een cliënt na een intake gesprek aan het werk zet met een opdracht. Bijvoorbeeld: teken eens wat in je opkomt bij wat je net heb gezegd.
Aan de handelingen van iemand, kan ik al veel zien. Dat wordt in de opleiding ‘het analoge procesmodel’ genoemd. Dat houdt in dat wat je in je dagelijkse leven doet, je handelingen en wat je aan karakter laat zien, ook vaak terug ziet in één enkele taak.”
Geef eens een voorbeeld hiervan?
“Als je in je dagelijkse leven heel gehaast, chaotisch bent en alles vergeet zul je dat misschien al terug zien in het kiezen van je materialen. Dan zul je waarschijnlijk daar ook de helft van vergeten. Je kunt er vanuit gaan dat je handelingen parallel lopen aan wat je doet aan activiteiten. Daar kan ik op in gaan door te zeggen: ik zie dit en dat. Hoe zit dat in je dagelijkse leven.”
Wat hebben cliënten er aan?
“Voor sommige mensen maakt deze therapie het gemakkelijker om het probleem onder woorden te brengen. Niet iedereen is goed in communiceren. Maar kan zich wel uitdrukken in het uitbeelden door middel van materialen.”
Welke klachten komen voor?
“Eigenlijk het hele palet aan klachten die een psycholoog ook te horen krijgt. In een instelling werk je vaak in een multidisciplinair team. Dan heb je ook te maken met psychiatrische stoornissen. In mijn eigen praktijk wil ik mensen behandelen met psychosociale problemen. Dat kan zijn een flinke dip, een burn-out, kleinere angstklachten, rouwverwerking. Ik richt me speciaal op verlieservaringen. Dat kan zijn het verlies van werk, echtscheiding, het verlies van lichaamsfuncties of wanneer iemand een sterfgeval meegemaakt heeft.”
Je gaat ook coachen?
“Coaching is een vorm van begeleiding waarbij je probleem in kaart wordt gebracht en van daaruit doelen worden gesteld om tot acceptatie, verandering, ontwikkeling of stabilisatie te komen. Door middel van vragen, reflectie en confrontatie ontwikkelt iemand nieuwe mogelijkheden en wordt op die manier het probleem de baas. De techniek die wordt ingezet is de ‘gedachte uitdagende dialoog’ waarbij je een spiegel voor krijgt en gestimuleerd wordt om zelf oplossingen te bedenken voor je probleem.”