ristel Gisberts (53) Kwam ‘toevallig’ in aanraking met de Bowentherapie.
Zij is zich daarin gaan verdiepen en is een cursus gaan volgen om de therapie te kunnen toepassen
Wat is dat, een Bowenbehandeling?
Cristel: “Het is een vrij nieuwe behandelmethode, te gebruiken voor Jan en alleman, voor jong en oud, voor alle soorten klachten. De behandeling geeft het lichaam een bepaalde rust, een ontspanning. Als er ontspanning bereikt is, kan het lichaam zelf aan heling gaan werken. Ik werk dus niet aan een bepaalde klacht maar op de hele persoon. Dat is het uitgangspunt.”
Komen mensen wel met gerichte klachten?
“Mensen komen meestal met gerichte klachten zoals schouderklachten, rugpijn of hoofdpijn. Als mensen binnenkomen kan ik vaak al zien dat hun bekken scheef staat. Dat zie ik aan het gezicht. Bijvoorbeeld aan een iets scheve kin. Ik heb een cursus gevolgd om deze symptomen te leren waarnemen. Dit heeft verder niets met de Bowentechniek te maken.”
Hoe gaat een en ander in z’n werk?
“De Bowenbehandeling bestaat uit een subtiele aanraking. Ik maak een rollende beweging met duimen en wijsvingers op specifieke plekken van het lichaam. Deze aanraking heeft een bepaalde uitwerking op het lichaam. Welke uitwerking dat is, weet ik niet van tevoren.”
Wat ervaren mensen tijdens en na de behandeling?
“Sommigen ervaren de pijn daarna tijdelijk als heviger, sommige mensen voelen meteen al verlichting van de pijn. Alle mensen zijn uniek dus ook hun ervaringen. Het lichaam krijgt tijdens de behandeling een vreemde prikkel en gaat daarmee aan de slag. Soms hebben rugklachten te maken met slecht slapen of een slechte stoelgang.”
Hoeveel behandelingen zijn nodig?
“Meestal drie behandelingen gedurende drie weken, een behandeling per week. In de eerste behandeling vullen we samen een lijst in waarbij allerlei onderwerpen aan bod komen. Over het slaappatroon, de ontlasting, de eetlust enz. De derde behandeling is eigenlijk een evaluatie. Hoe staat het met de klachten? Is de pijn minder geworden? Heeft men er baat bij? Meestal is het zo dat mensen zich bij de behandeling happy voelen vanwege de rust, de balans die het geeft. Als mensen meer in balans zijn, nemen de klachten vanzelf af.”
Hoe gaat het verder?
“Na drie behandelingen zijn bijvoorbeeld acute klachten weg of veel minder. Bij klachten die men al jaren heeft, bijvoorbeeld een spastische darm, raad ik aan om in het begin één keer per maand terug te komen. Als dat goed gaat dan komt men eens in de drie maanden of daarna zelfs maar twee keer per jaar terug voor een ‘onderhoudsbeurt’. Zo noem ik dat. Een Bowenbehandeling gaat in de regel niet samen met een andere behandeling. Een enkele keer pas ik naast de Bowenbehandeling de Bachbloesemtherapie toe.”
Wie heeft de Bowentechniek ontwikkeld?
“Dat is Thomas Bowen in Australië. Op een heel intuïtieve manier is hij bij deze techniek uitgekomen. Hij heeft heel veel mensen kunnen helpen en hij heeft het doorgegeven aan enkele vrienden. Op die manier is de behandelingswijze in Europa terecht gekomen. Ik heb de Bowentechniek geleerd van een instructeur in Nederland en ik heb examen afgelegd bij de examinator uit Engeland. Ik heb mijn eigen praktijk aan huis in Beegden. Mijn man en kinderen maken geregeld ‘gebruik’ van mijn behandeling.