Hannie Ruinen (44) heeft een eigen praktijk in Roermond en ze is ervan overtuigd dat haar therapie voor veel mensen werkt. Ze heeft diverse studies gedaan onder andere de opleiding tot neurofeedbacktrainer met als afsluiting de mastercertificering. Ook heeft ze de studie orthomoleculaire geneeskunde met lof afgesloten met als specialisatie voedingsinterventie bij ADHD.
Moeilijke woorden, leg eens uit?
Hannie: “Coaching Neurofeedbacktraining is voor de meeste mensen best nieuw. Ik ben er zeven jaar geleden mee begonnen vanuit een eigen problematiek. Ik heb toen ontdekt dat het in ieder geval voor mij een hele zinvolle methode was om van mijn probleem af te komen. Het is een methode die werkt met sensoren, meetapparatuur en software. In feite een klinische setting. Bij mij komen cliënten met bijvoorbeeld ADHD, depressie, slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen, dus problemen met een psychische achtergrond. De cliënt gaat in een speciale gemakkelijke stoel zitten en krijgt zes sensoren op het hoofd die aangesloten zijn op een EEG apparaat. Dat apparaat meet de hersenstroompjes, verzamelt de informatie van deze stroompjes en stuurt deze vervolgens naar mijn computer. Daar zit bepaalde software in. De cliënt kijkt ondertussen naar een film of bewegende plaatjes en luistert naar zijn favoriete muziek. De activiteit in de hersenen (stroompjes) wordt gemeten. De software in mijn computer vertaalt dit in een voor mij leesbare kaart. Ik zie het frequentiespectrum in de linker en rechter hersenhelft. Ik kijk vervolgens of er frequenties zijn die niet met de rest in balans zijn.”
Geef eens een voorbeeld?
“Het kan zijn dat iemand heel slecht slaapt omdat hij malende gedachten heeft. Zijn gedachten blijven maar in rondjes draaien. In een korte tijd komen er heel veel gedachten op. Het gevolg is dat degene de slaap niet kan pakken. Het is te zien in het frequentiespectrum van zo’n persoon dat er ergens in een afdeling van zijn stroomverdeling niet’ uit’ gaat. Het staat de hele tijd aan. Ik kan de gedachte niet zien maar wel welke frequenties niet in balans zijn. Het neurofeedbackprogramma van de computer stopt de muziek en de bewegende plaatjes heel kort. Alsof een cd heel even overslaat. Dat stopmoment wordt gegenereerd door de hersenen van die persoon en de frequenties die niet in balans zijn met het gehele spectrum gaan zich op een positieve manier aanpassen. Soms lukt dit binnen één sessie, echter, voor stabiliteit zijn meer sessies nodig. De cliënt ervaart dit moment van aanpassing als ontspanning. De cliënt kan in 80 procent van de gevallen weer goed slapen.”
Nog een moeilijk woord: orthomoleculaire geneeskunde?
“Eigenlijk voedinggeneeskunde. Dat is eigenlijk voortgekomen uit de neurofeedbacktraining. Op enig moment dacht ik dat gedrag erg samenhangt met voeding. In sommige gevallen is het zelfs zo dat mensen zichzelf vergiftigen. Ze eten dingen waar ze niet tegen kunnen maar dat zelf niet weten. Als de voeding aangepast wordt, kan gedrag veranderen en dat levert nieuw gedrag op. Mensen die altijd heel vlug gestressed waren, of bijvoorbeeld brutaal, kunnen door aanpassing in de voeding, gecombineerd met neurofeedbacktraining dat gedrag beter hanteren. Dat veranderde gedrag geeft van buitenaf weer interactie. Daar komt dan weer nieuw gedrag uit voort. Je bent wat je eet, is een bekende kreet. Je hebt mensen die, als ze emotioneel zijn, chocolade willen eten. “
Hoe pas je dat zelf toe?
“Ik heb een man en drie opgroeiende kinderen. Ik ben dus veel met voeding bezig. Je wilt dat je kinderen gezond opgroeien. Ik gebruik bijvoorbeeld geen kant en klare producten omdat daar heel veel toevoegingen in zitten. Zoals kleurstoffen, smaakversterkers, kruiden die ik er niet in wil hebben. Ik ben een hele basale kookster. Ik maak spaghettisaus door een kilo tomaten te koken en zo krijg ik tomatensaus. Dus nooit uit een pakje, zakje of potje. Mijn partner en ik blijven op deze manier gemakkelijker op gewicht. Mijn kinderen en vooral mijn oudste is beter gaan slapen. Daarbij proeven ze nu als iets uit een zakje komt. Hun smaak is beter ontwikkeld.”