Kristel Heemels (27) runt, samen met haar moeder, een Zorgkwekerij in Koningsbosch waar ze activiteiten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Binnenkort ook voor senioren. Haar bedrijf is gevestigd op de bloembollenkwekerij van haar ouders.
Is een Zorgkwekerij hetzelfde als een Zorgboerderij?
Kristel: “Eerder was het een Zorgboerderij maar toen wij het kwaliteitskeurmerk hadden gehaald vond men de titel ‘Zorgboerderij’ niet bij ons passen omdat we geen koeien, varkens en kippen houden. Mijn ouders hebben een bloembollenkwekerij en we hebben de naam aangepast aan hetgeen wij aanbieden. Naast de kwekerij hebben we een atelier voor het creatieve activiteiten.”
Wie komen bij jullie op de Zorgkwekerij”
“Mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en binnenkort ook hoogstens acht senioren die nu naar de dagopvang in het bejaardentehuis gaan, zij kunnen dan ook bij ons terecht.”
Wat is bij jullie anders dan bij de instellingen?
“Wij passen altijd de activiteiten aan, aan wat de mensen zélf willen. Het personeel bepaalt niet alleen wat er wanneer gaat gebeuren. Dat bepalen ze met de cliënten. Als mensen bij ons binnenkomen bekijken we wat ze bijvoorbeeld vroeger altijd gedaan hebben en wat ze zouden willen doen. Wij bieden geen kant en klaar pakket aan van zo en zo laat gaan we wandelen, daarna kaarten en daarna schoffelen. Ik ben er van overtuigd dat er op deze manier méér uit de mensen komt en dat ze echt dingen bijleren. Maar het belangrijkste is toch dat de mensen aan het eind van de dag zeggen dat ze een fijne dag hebben gehad.”
Wat is er bij jullie mogelijk?
“Wij willen iedere dag samen mét hun of vóór hun koken. Mensen die gewend zijn om altijd een eigen groente tuintje te hebben, kunnen dat bij ons ook hebben. Gezellig samen schoffelen en we koken met de producten uit de tuin. Maar we doen ook gewoon spelletjes, wandelen of zitten lekker in de zon in de tuin. Op woensdagmiddag komt een mevrouw beweging-expressie geven. De mensen pellen bloemenbollen of potten dahlia’s op voor de kwekerij als dat mogelijk is. We kunnen ook gaan fietsen met de aangepaste fiets. We bieden ook mogelijkheden op creatief gebied in ons atelier. Daar knutselen we. Alles op een gezellige, gemoedelijke manier.”
Hebben jullie nog nieuwe plannen?
“We zijn van plan om enkele varkentjes, wat kippen en konijnen aan te schaffen. Die dieren verzorgen we samen met onze cliënten. We zijn nog in ontwikkeling en we zijn nog een extra ruimte aan het opknappen en aanpassen.”
Waarom heb je gekozen voor deze vorm van werk?
“Toen ik mijn opleiding SPW4 af had, heb ik twee jaar gezinsbegeleiding gedaan maar mijn hart trok toch naar de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Ik vond het binnen een instelling te massaal en met te weinig mogelijkheden. Mijn moeder had toen eigenlijk het idee om een zorgboerderij te beginnen. Wij hebben genoeg plek op de boerderij. We zijn samen de oriëntatiecursus gaan doen en daarna zijn we gestart. Het mooie is dat ik er mijn boterham mee kan verdienen. Ik woon samen met mijn vriend Jorik in Posterholt. Samen met mijn moeder Annie vormen we een klein familiebedrijf. Helemaal super!”