John Mooren (47) wil maar één ding: frites bakken. Hij is een fritesboer in hart en nieren. Korte contacten met veel mensen is voor hem leuk en een uitdaging. Een praatje met steeds wisselende klanten, is helemaal zijn ding.
Hoe werd jij fritesboer?
“Ik doe het al achttien jaar. Ik wilde altijd al zelfstandig werken. Ik heb gewerkt in diverse fritures onder een baas. Ik dacht toen: áls ik iets voor mezelf ga beginnen dan is het een friture. Het is iets wat ik heel graag doe en daarbij is er altijd wel een markt voor. Ik heb altijd in Roermond gewerkt behalve een keer. Toen had ik een eigen friture in Blerick.”
Hoe beviel dat?
“Het werk was hetzelfde maar de mensen zijn anders. Niet in negatief opzicht maar ik ben de mentaliteit in Roermond gewend. In Blerick waren de mensen meer gesloten. Zo leek het in ieder geval voor mij. Maar ik ken natuurlijk veel mensen in Roermond. Maar ik moet er bij zeggen dat ik geregeld mensen uit Venlo en die kanten spreek die willen verhuizen naar Roermond. Ze werken vaak al in Roermond maar willen hier ook wonen.”
Hoe was het in het begin om een eigen friteszaak te hebben?
“Ik was geloof ik, 27 jaar. Toen was alles een stuk gemakkelijker. Ik ging naar de bank voor een lening en die kreeg ik. Ik ben toen begonnen in Leeuwen. Na een aantal jaren ben ik wegens privé omstandigheden naar Roermond gekomen om daar een friteszaak te openen. Ik heb op diverse locaties in het centrum een zaak gehad .Een half jaar geleden ben ik weer verkast maar wel in het centrum gebleven.”
Waren er nog niet genoeg friteszaken?
“Die reactie krijg ik vaker. Volgens mij zijn we terug gegaan naar de oude situatie. Het is een aantal jaren rustig geweest in de fritures en cafetaria’s. Maar in mijn uitgaanstijd waren er twee friteszaken in de Veldstraat, op de Bakkerstraat, op de Zwartbroekstraat lagen er twee. Ze zijn een tijd uit het straatbeeld verdwenen maar tegenwoordig zijn ze terug. Roermond krijgt veel bezoekers van buiten de stad. Frites is en blijft een dagelijks artikel.”
Wat vind jij belangrijk?
“Ik denk dat mensen zich bewust zijn van kwaliteit. Dat heeft volgens mij de toekomst. Bij komt de aardappel gesneden maar wel rauw binnen. Ik bak zelf voor en af in goede kwaliteit vet. De kostprijs ligt iets hoger. Ik verkoop echte mayonaise en daarnaast fritessaus. Smaken verschillen.”
Hoe zit het met de snacks?
“Fatsoenlijke hamburgers en fatsoenlijke frites daar draait het om. Geen nevenproducten zoals pizza’s. Er zijn mensen die meer verstand van pizza’s hebben. Eigenlijk blijft het draaien om de frikandellen en de croquetten. Mijn specialiteit is zelfgemaakte sjaslik,
Duitse mensen willen maar één ding frites met frikadellen, speciaal.
Heb je een vaste klantenkring.
“Deze begint te groeien. Ik zit op deze locatie pas een half jaar. Als het druk is in de stad met passanten, hebben we super dagen. Daar staan de dagen met slecht weer tegenover als er weinig mensen in de stad zijn. Dan is de toestand dramatisch! En niet alleen voor mij. Roermond is ’s avonds uitgestorven en daarom sluit ik om 20.00 uur. Trouwens daarin verschilt Roermond niet van andere vergelijkbare steden. Het is misschien wel jammer dat in de avonduren geen terrasjes zijn op Het `Munsterplein. Maar ik denk niet dat het veel verschil zou maken voor mij.”