Ieder zijn vak

Huiskamerbegeleider in het Laurentius Ziekenhuis
Door
Mar-Li Wingens
8 januari, 2009

Nel van Lierop (52) woont in Roggel en is getrouwd. Haar man werkt als woonbegeleider bij verstandelijk gehandicapten en Nel werkt al vele jaren met hart en ziel in de verzorging.

Wat houdt de functie van huiskamerbegeleider in?

“Toen ik in 2001 begon als huiskamerbegeleider, had ik meteen zoiets van: ‘dit is het helemaal voor mij.’ In de Huiskamer ontvangen we oudere patiënten die op diverse afdelingen in het ziekenhuis verblijven en die herstellende zijn van een ziekte of operatie. In de Huiskamer observeren , stimuleren en ondersteunen wij deze kwetsbare ouderen. Rust, regelmaat en respect is heel belangrijk bij ons.”

Wat is het verschil tussen de verpleegafdeling en de Huiskamer?

“Op een verpleegafdeling wordt er goed voor patiënten gezorgd, maar oudere mensen hebben soms wat extra aandacht en zorg nodig. Dan is er de mogelijkheid om de Huiskamer te bezoeken. Met een aangepast dagprogramma kunnen ze dan weer wennen aan het ritme van het dagelijks leven. Dit geeft ons de mogelijkheid gericht te observeren wat wel goed gaat en wat minder goed gaat. Wij bekijken of de patiënt in staat is om bijvoorbeeld een uurtje of om een halve of hele dag te komen. Even van die ziekenhuiskamer af! De huiskamer is open van ’s morgens 10 uur tot ‘ s middags 16.00 uur. De mensen kunnen bij ons eten en ook rusten. Het is zelfs mogelijk om een of twee patiënten die bedlegerig zijn te ontvangen. Het grote verschil met de afdeling is, dat wij de tijd kunnen nemen voor deze mensen. Dat maakt ons werk zo leuk. Ik ben ook erg blij dat wij als ziekenhuis deze Huiskamer hebben. Dat hebben lang niet alle ziekenhuizen. Voor de oudere patiënten is het echt een toegevoegde waarde.”

Welke activiteiten zijn er?

“We lezen de krant voor en praten daarover, doen (geheugen)spelletjes en nemen op verzoek van de geriaters wel eens geheugentesten af. Verder hebben we een eigen keuken met veel mogelijkheden. Er is veel aandacht voor de middagmaaltijd. Zonodig helpen we met eten en drinken, doen we loopoefeningen en werken we met muziek. In de loop van de tijd hebben we steeds meer ruimte en medewerkers gekregen. Het is een fijn team. We zitten op één gang en als je deze geriatrie afdeling binnenkomt, voel je direct een rustgevende sfeer.”

Hoe is de Huiskamer ontstaan?

“De Huiskamer bestaat al 17 jaar. Mijn collega Marij Berben is daar toen mee gestart en in de loop van de tijd heeft de Huiskamer zich verder ontwikkeld tot een integraal onderdeel van de afdeling Geriatrie. Tegenwoordig ontvangen we allerlei oudere patiënten met uiteenlopende ziektebeelden.”

Vertel iets over je loopbaan?

“Ik ben in 1973 begonnen met de opleiding in een verpleeghuis in Venlo en ik heb daar zestien jaar gewerkt. Ik heb tussendoor even in een ziekenhuis in Venray gewerkt om de A-opleiding te doen. Die opleiding heb ik niet afgemaakt. Achteraf heel stom! Ik heb ook nog in een verzorgingstehuis gewerkt. Daar heb ik een dagverzorging opgestart voor mensen die enkele dagen per week opvang nodig hadden zodat ze zo lang mogelijk thuis konden wonen. Op een gegeven moment wees een vriendin mij op een vacature in het Laurentius Ziekenhuis voor een huiskamerbegeleider. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Verkoopstyliste