Ieder zijn vak

ijsbereider
Door
Mar-Li Wingens
17 september, 2005

IJs van Zilli is een begrip. Als Zilli opengaat is het lente. Domenico en Silvana zijn de eigenaren en de familie van Silvana zijn van oudsher ijsbereiders. Hoe lang bestaat de zaak? Silvana:"In 1968 zijn we begonnen dus dat is zeven en dertig jaar. We hebben nooit een jaar overgeslagen. We komen ieder jaar weer met veel plezier naar Roermond. In de herfst gaan we ook weer graag naar Italië." Komen jullie oorspronkelijk uit dezelfde stad? Silvana: "Uit dezelfde streek. Deze streek is beroemd om zijn ijsbereiders. Maar ik ben geboren en getogen in Arnhem. Mijn vader zat ook in de ijsbereiding. Hij is in 1932 naar Nederland gekomen en is een ijssalon begonnen. Ik ben de tweede generatie." Hebben jullie ook familierecepten? "Jazeker, maar die zijn geheim! Dat is traditie in de ambachtelijke ijsbereiding." Hoe ben jij in de zaak gerold? Domenico: "Ik heb een jaar voor ons trouwen het ijsbereiden geleerd. Mijn vak was eigenlijk accountant. Ik heb gekozen voor het vak van mijn vrouw. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze." Silvana: "Ik wilde Nederland niet voorgoed verlaten. Daarbij is het traditie in de ijsbereiding dat de kinderen voortzetten wat de ouders begonnen zijn. " Hoe zijn jullie in Roermond terecht gekomen? Silvana: "Dat is per toeval. Wij waren op zoek naar een geschikt pand ergens in Nederland. We hadden geen voorkeur voor een bepaalde stad. De zaak in Arnhem van mijn vader bestaat niet meer omdat hij overleden is. Mijn broer heeft voor een restaurant gekozen." Waren de eerste jaren moeilijk? Silvana: "Ik voel me Nederlandse en Italiaanse. Dus voor mij was het niet moeilijk. Het was wel een groot verschil tussen Arnhem en Roermond. Arnhem was toch een grote stad. Inmiddels voel ik me ook Roermondse." Domenico: "Voor mij waren de eerste jaren wel moeilijk. De mensen wilden eerst kijken welk soort mensen wij zijn. De jonge mensen namen de ouders eigenlijk mee naar de ijssalon. Toen paste het niet zo om met een ijsje over straat te lopen. Ons ijs heeft Italiaanse namen. Dat vond men lastig. Nu is stratiatella een gewone naam voor een ijs." Hebben jullie kinderen? Silvana: "Wij hebben een dochter, een schoonzoon en een kleindochter van zes. Onze dochter is psychologe. Toen ze naar school moest heeft ze bij mijn zus in Italië gewoond. In de zomervakantie was ze dan in Roermond. In Italië hebben ze drie maanden vakantie. Dus het viel allemaal wel mee. Zij woont nu met haar gezin in de streek waar wij vandaan komen" Dus zij volgt jullie niet op? Domenico: "Nee, maar Zillie blijft wel bestaan. Er zijn wel kandidaten die ons willen opvolgen." Wat vinden jullie nog steeds een beetje vreemd? Domenico: "Nederlanders noemen de kleur van het ijs dat ze willen, niet de smaak. Dus rose, wit of bruin in plaats van aardbeien, vanille en chocolade."

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
beveiliger