Ieder zijn vak

Nalatenschapsbegeleiding
Door
Mar-Li Wingens
29 oktober, 2009

Brigitte Bänzinger-Léger kreeg zelf met overlijden in haar omgeving te maken en met haar financiële achtergond ontstond het idee om een eigen bedrijf op te richten. Zij wil dat het geregel na een overlijden voor nabestaanden gemakkelijker maken. De cliënt zelf kan gerust zijn dat alles geregeld wordt zoals hij het gewild heeft. Daarvoor heeft Brigitte een marktonderzoek samengesteld en zij hoopt dat zoveel mogelijk mensen dit in willen vullen op haar website.

Wat doet een nalatenschapsbegeleider?

Brigitte: “Er zitten twee kanten aan de begeleiding, er is een traject vóór het overlijden (vastleggen van de nalatenschap) en een traject na overlijden (afhandelen van de nalatenschap). Ik stel met de cliënt een nalatenschapsdossier samen. Daarin kan opgenomen worden een stuk(je) levensverhaal en waarom men dit dossier samengesteld heeft, de emotionele kant. Daarbij staan in het dossier heel veel praktische dingen zoals: waar ligt mijn paspoort, mijn verzekeringspapieren, de inlogcode van de computer, bezittingen en verplichtingen. Dus allerlei dingen waar nabestaanden tegenaan kunnen lopen.”

Wat bedoel je met de emotionele kant?

Brigitte: “Een recept van oma, een gedicht of liedje dat opa altijd ten gehore bracht. Ik zou zeggen, schrijf het op zodat het niet vergeten wordt. Het levensverhaal is een belangrijk aspect van de emotionele kant. Ook de wensen over de uitvaart komen ter sprake. Soms zijn dat gevoelige onderwerpen. Waar mensen moeilijk over kunnen praten.”

Adviseer je ook op het financiële vlak?

“Men kan helderheid verschaffen aan de nabestaanden over hoe de financiële situatie er uit ziet. De cliënt bepaalt wat er in het dossier komt te staan. Ik kan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een notaris om een testament op te laten maken of naar een accountant om de financiën te regelen. Ik ben er ook voor het na-traject. Na overlijden kan ik optreden als executeur om de praktische zaken in goede banen te leiden, huis leegmaken, eigenlijk alles behalve de daadwerkelijk uitvaart regelen, dat doet een uitvaartbegeleider.”

Hoe ga je te werk?

“In het eerste gesprek gewoon bij de mensen thuis, zetten we alles op een rijtje wat de cliënt eventueel in het dossier wil. Dat stel ik vast aan de hand van een aantal vragen. Op dat moment kan ik inschatten hoe lang ik bezig zal zijn met het samenstellen van het dossier. Ik laat een voorbeeld-dossier zien zodat men een indruk krijgt. Er volgen daarna nog inventarisatiegesprekken zodat het dossier een geheel wordt. Soms vinden mensen het levensverhaal heel belangrijk en wordt het vanzelf een dik dossier en soms is het alleen een zakelijk verhaal. Soms zijn er twee versies van een dossier. Een voor de cliënt zelf waarin alle codes en bankgegevens staan en een voor de familie dat de cliënt direct wil laten zien. Je kunt het dossier dus al bij leven geven. Het kan een aanleiding zijn om het onderwerp ‘overlijden’ op een ‘lichtere’ wijze ter sprake te brengen”

Voor wie is zo’n dossier aan te raden?

“Niet alleen voor ouderen maar zeker ook voor jonge mensen met kleine kinderen. Ik denk dat er wel onderling over gesproken wordt om een en ander vast te leggen, maar het komt er zelden van om het ook daadwerkelijk te doen. Stel je voor dat ouders jong overlijden en de jonge kinderen hebben geen herinnering aan hun ouders. Op dat moment is zo’n persoonlijk document heel belangrijk.”

Is spreken over je overlijden nog een taboe?

“Het is vaak toch een moeilijk onderwerp en men wil er liever niet over nadenken. Als je het eigen overlijden ter sprake brengt en overdenkt, laat je deze gedachte toe. Dat is eng! Ons dossier ziet er prima uit met foto’s en stamboom. Heel geschikt om ouders en/of grootouders cadeau te doen. Een dossier is een mooi cadeau om te geven maar het is ook mooi om het later weer terug te krijgen...”

Welke opleiding heb jij gevolgd?

“Ik heb altijd in de financiële wereld gewerkt. Als secretaresse en ik heb bij een accountant gewerkt, op een gegeven moment ben ik gaan studeren, Assurantie B, voor erkend hypotheekadviseur en nu heb alle diploma’s die nodig zijn voor dit werk. Ieder jaar volg ik nascholingscursussen.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Aerobic- en dansinstructrice