Leon Janssens (36) en levenspartner Janneke Broeren (31) hebben drie jaar geleden het roer omgegooid. Toen zijn ze ijs gaan maken en verkopen.
Waarom hebben jullie gekozen om ijs te gaan maken?
Leon: “Dit pand kwam drie jaar geleden vrij en ik had al acht jaar geleden het plan opgevat om een ijssalon in Roermond te beginnen. Ik houd heel erg van het Duitse ijs. Zoiets wilde ik ook gaan aanbieden. Goede kwaliteit en een volle smaak.”
Janneke: “Wij hadden het gevoel dat er een gat in de markt was dat wij zouden kunnen opvullen.”
Hoe verdelen jullie het werk?
Leon: “Onze zaak bestaat eigenlijk uit twee ‘poten’. De groothandel in ijs. Het is dus mijn werk om ons zelfgemaakt ijs te verkopen aan de horeca in de omgeving.”
Janneke: “Ik verkoop ons ijs in onze ijssalon.”
Hebben jullie altijd al affiniteit met ijs gehad?
Leon: “Behalve dat ik het heel lekker vind, heb ik ook heel goede herinneringen aan vroeger. Toen gingen wij als familie iedere zondag naar Maastricht ijs eten. Wij hebben allebei een commerciële achtergrond, een HBO-opleiding. In dit vak kunnen wij de commerciële kant combineren met het ambachtelijke deel.”
Hoe kom je aan je recepten?
Leon: “ In het begin zijn we ons gaan verdiepen in het ijs maken in Italië. Daar hebben we seminars gevolgd. In Wageningen hebben we een cursus ijsmaken gevolgd. Het was in principe een ondoorzichtige wereld met geheime familierecepten van oer- oergrootmoeder. “
Hanneke: Terwijl er eigenlijk niets geheimzinnigs aan is. Als je verse ingrediënten gebruikt en suiker, room en melk, krijg je een goed product.”
Hoe gaan jullie met de recepten om?
Leon: “In Nederland is dit een hele open wereld. Wij hebben aan de belangrijkste wedstrijd in Nederland meegedaan en zijn dertiende geworden. Niet slecht voor de eerste keer en 260 deelnemers. Bij deze gelegenheid worden de verschillende bereidingswijzen en smaken vergeleken. Daar hangt bepaald geen rookgordijn voor. We zijn allemaal bezig met een eerlijk product te maken.”
Is er iets veranderd in de ijsbereiding?
Leon: “Wij maken gebruik van de modernste machines. Deze zijn nauw op elkaar afgestemd en garanderen een goede kwaliteit.”
Hanneke: “Dat is een grote investering.”
Waar kun je nog meer jullie ijs eten?
Leon: “In de winter is onze ijssalon gesloten. Om toch brood op de plank te houden en optimaal gebruik te maken van onze machines, leveren wij (zomer en winter)aan de horeca.”
Hanneke: “Wij willen dat ons ijs herkenbaar is, dat mensen proeven dat het óns ijs is.”