Henkus Schumacher (57) is vier jaar geleden een hele andere kant opgegaan in zijn leven. Hij staat nu aan het begin van een nieuwe loopbaan. Hij was onder andere al drukker, electriciën, drukwerk-ontwerper. Zijn praktijk is te vinden in Maria Hoop.
Wat houdt een transpersoonlijke therapie in?
Henkus: “ Het is een therapie die afwijkt van de traditionele therapie vanwege zijn spirituele uitgangspunt. De vorm is meestal die van gestalt-therapie, dus om opgesloten emoties naar boven te halen en naar buiten te laten komen. Emoties die niet verwerkt zijn kunnen ziektes oproepen. Alle mogelijke ervaringen hebben er een plaats in, ook religieuze/spirituele. Er is ruimte voor Trancedente, dat wat het persoonlijke overstijgt.”
Welke opleiding heb je gevolgd?
“ Ik heb een opleiding tot transpersoonlijk therapeut gevolgd in Groningen die vier jaar duurt. Het is geen gewone studie maar een alternatieve studie. De therapie is nog niet opgenomen in de ziekenverzekering dus mensen moeten het uit eigen zak betalen.”
Voor wie is deze therapie gedacht?
“Voor mensen die zich niet voldoende kunnen vinden in de reguliere therapie omdat deze begrenst is tot de gewone dingen van het leven. In mijn visie ontbreekt daarbij het spirituele. Het gaat bij de transpersoonlijke therapie om de zingevingvraag. Mensen worstelen vaak met de vraag: ‘Waarom zijn we hier op aarde’ en ‘Waarom moet mij dit overkomen?’”
Waarom juist deze therapie?
“Met name omdat ik uitga van een ander perspectief. De richting waarheen de therapie geleidt wordt. Normale therapie is bedoeld om een psychisch probleem op te lossen. Als dat is opgelost ben je klaar en word je weggestuurd. Transpersoonlijke therapie is in eerste instantie ook gericht om een probleem op te lossen maar vooral om te begrijpen waar een probleem vandaan komt en waar een probleem voor nodig is. Dat heeft te maken met een spirituele visie, met zingeving.”
Vertel eens iets meer over de achtergrond?
Ieder mens is in staat om een visie te ontwikkelen waarmee hij of zij in harmonie komt met zijn leven. De wetenschapper haalt zijn bewijzen uit metertjes en dat soort dingen terwijl het stuk waar ik me mee bezig houd, gebaseerd is op wat mensen ervaren. Mensen ervaren liefde, hoop, geluk en dat is nog nooit gemeten. De ervaring is het bewijs dat het bestaat.”
Wat is er zo anders?
“Deze therapie is gebaseerd op een ander begrippenkader. Reïncarnatie, bijvoorbeeld, is heel moeilijk te bewijzen maar wel aannemelijk te maken. Daar moet je een studie van maken om dit te kunnen geloven. Wat vroeger het gebied was van de pastoor is nu ook het gebied van de transpersoonlijke therapeut. Meestal beginnen we met gesprekken. Veel problemen hebben hun oorsprong in de jeugd. De therapie bedient zich van diverse technieken onder andere tekenen. Het ligt aan de klacht van de cliënt waar het dan naar toe gaat. Is het een zingevingvraag komen we op het bestaan van God. Ik ben er van overtuigd dat ieder mens van binnen het antwoord weet, dat er meer is tussen hemel en aarde.”
Met welke klachten komen mensen bij jou?
“Met zingevingvragen. Bijvoorbeeld: Ik voel me waardeloos. Maar ook heel concreet: ‘Mijn relatie loopt niet goed, met problemen op het werk, burn-outs. Meestal hebben de cliënten de gewone gang in de reguliere cirquit al meegemaakt. Deze therapieën worden aangeboden en worden vergoed door de verzekering. Pas als zij daar hun draai niet kunnen vinden komt iemand bij mij terecht.”