Gonny Corstjens (43) is bijna niet te stuiten als het over het plannen van zorg gaat. Zij is ervaringsdeskundige op dit gebied omdat zij twee kinderen heeft die extra zorg nodig hebben. Zij weet alles van de hoed en de rand op het gebied van de wegen die bewandeld moeten worden om zorg in te huren.
Wat doet een zorgplanner”
Gonny: “Ik adviseer en begeleid mensen die zorg nodig hebben in verband met een handicap of ziekte. Het betreft praktische ondersteuning bij het vinden van de juiste hulp en voorzieningen. Mensen die ziek zijn of gehandicapt of een ziek kind hebben, moeten ook nog eens deskundige zijn om de juiste zorg te vinden. Dat neem ik mensen uit handen. Ik help met bepaalde zorg of wijs de weg om hulpmiddelen aan te vragen.”
Daar bestaan toch instanties voor?
“Inderdaad. Maar ik ben in staat om heel persoonlijke begeleiding te geven. Ik kom bij de mensen thuis om formulieren in te vullen. Dat is vaak een ingewikkelde kwestie. Ik ga desnoods met de mensen mee naar instanties. Ik adviseer waar bepaalde benodigdheden te krijgen zijn. Klein voorbeeld: veel ouders met een gehandicapt kind weten niet dat zo’n kind na het derde jaar recht heeft op gratis luiers.”
Is er nog een voordeel als mensen jou vragen om advies?
“Het is jammer genoeg zo dat de communicatie met grote instanties niet heel goed is. Het technische aspect van een handicap of ziekte wordt wel uitgelegd maar de hoe de praktische kant ingevuld kan worden, jammer genoegvaak te weinig. Tegenwoordig kunnen mensen het Persoonlijk Gebonden Budget (PGB) aanvragen. Maar dat is niet niks om als leek de formulieren goed in te vullen. Mensen hebben het vaak al zwaar en dit kan er niet ook nog eens bij.”
Hoe ben je hier toe gekomen?
“Ik ben ruim 15 jaar werkzaam geweest als Z-verpleegkundige bij diverse instellingen. Daarbij heb ik zelf twee kinderen met een handicap. Dus ik heb het hele traject doorlopen om de juiste zorg te vinden. Daarnaast volg ik een studie in natuurwetenschappen. Deze kennis van alternatieve geneeswijzen kan ik ook aanbieden aan mijn cliënten.”
Wat is je sterkste punt?
“Mijn organisatietalent. Dat wil ik inzetten om andere mensen verder te helpen die een weg zoeken in het labyrint dat gezondheidszorg voor veel mensen is.”
Welke steun bied je aan?
“Ik bied onder andere hulp bij het aanvragen en invullen van de indicatie bij CIZ en BJZ.
Ik bied ondersteuning bij het maken van een zorgplan.
Ik help bij het opmaken van zorgcontracten en of het afleggen van verantwoording naar het zorgkantoor over de besteding van het budget.
Ik geef praktische raadgevingen waar en hoe hulp aan te vragen is.
Ook op organisatiegebied in de leefomgeving kan ik helpen.”