Piet Vergoossen (59) is al 17 jaar secretaris van deze aquarium – terrarium en vijververeniging. Opgericht in 1968, In 1973 werd het eerst clubblad uitgegeven. Sinds 1974 worden er voor het eerst huiskeuringen gehouden. In 1984 werd clublid Theo Meeks uitgeroepen tot landskampioen. De laatste nieuwe activiteit is de fotowedstrijd waarbij leden de mooiste natuurfoto’s kunnen insturen. Zo zijn er vele hoogtepunten in het bestaan van de club op te noemen.
Heb jij zelf een aquarium of iets anders?
Piet: “Ik heb zelf een terrarium met pijlgifkikkers. Het zijn heel mooi gekleurde kikkertjes uit Zuid-Amerika. Ik ben op dit idee gekomen door een artikel in het clubblad van onze bond ‘AquaTerra’ over deze kikkers. Ze worden inmiddels in Nederland gekweekt. Meenemen uit zo’n ver land is nu verboden. Er bestaat nu zelfs een speciale vereniging voor. Twee keer per jaar is er een beurs en daar kun je ze kopen of ruilen. Er zijn heel veel verschillende soorten, vormen en kleuren. Vooral de kleuren zijn prachtig. Er zijn ook soorten bij die heel giftig zijn. In gevangenschap worden ze vanzelf minder giftig. Dat heeft te maken met de voeding.”
Hoe moet ik me zo’n terrarium voorstellen?
“Je hebt ze al vanaf 50 cm bij een meter. Ik heb een stuk van de serre ingericht als een tropisch oerwoud. Het is 3.40 m 40 bij 2.00 m en 2.20 m hoog. Zelfs zonder de kikkers is het mooi om te zien. Er staanh eel veel kamerplanten in uit Zuid-Amerika, ook orchideeën.”
Hoeveel kikkers zitten in het terrarium?
“Ongeveer 40. Je moet goed kijken om ze te ontdekken, ze zijn maar heel klein. Sommige zijn als ze volwassen zijn maar anderhalve cm. Ze hebben in mijn terrarium in ieder geval genoeg plek. In de natuur leven ze bijvoorbeeld hun hele leven in één Bromelia of in één boom.”
Planten ze zich ook voort?
“Ja zeker. Ze hebben niet het water nodig dat kikkers in ons land nodig hebben. Ze hebben een heel interessant broedgedrag. Het mannetje roept met gefluit het vrouwtje. Het vrouwtje legt op een blad haar eitjes. Het mannetje bevrucht deze. De eitjes liggen in een soort gelei en het mannetje houdt deze gelei gedurende 10 dagen vochtig door er geregeld wat water over te sproeien. Er ontwikkelen zich kikkervisjes. Na tien dagen kruipen ze bij het mannetje op de rug en hij brengt ze dan naar het water waar ze zich verder ontwikkelen.”
Zijn er evenveel aquariumhouders en terrariumhouders in de vereniging?
“Het overgrote deel van de leden heeft een aquarium. Maar we zijn gelijkgestemden. De sociale contacten zijn ook belangrijk. Vijvers worden steeds populairder. Het houden van Koi’s is erg in. Sommige leden hebben een vijvertje en andere een hele grote vijver. Daar kun je bij wijze van spreken met een boot op varen.”
Welke soorten aquariums zijn er?
“Je hebt de zogenaamde gezelschapaquaria met meestal tropische vissen afkomstig uit de hele wereld. Ze moeten wel qua temperatuur en biotoop bij elkaar passen. Tegenwoordig zie je veel speciale aquariums. Dat kan zijn een zee-aquarium, een zoetwate-raquarium of een zelfs een koudwater aquarium. Ook het Cichliden aquarium komt steeds meer voor. Deze vissen uit het Malawi- of Tanganykimeer worden in veel harder water gehouden. Steeds met bijbehorende planten.”
Is het niet jammer dat de dieren in een aquarium en terrarium niet aaibaar zijn?
“Ze zijn inderdaad niet aaibaar. Het grote voordeel van een aquarium is bijvoorbeeld dat het kijken naar de vissen rustgevend is. Dat is wetenschappelijk aangetoond!