Mijn club

Cliëntenraad Wet, Werk en Bijstand
Door
Mar-Li Wingens
25 november, 2008

Frans Schreurs (60) is de voorzitter van deze raad en hij zet zich, net als zijn medeleden, belangeloos in voor de cliënten. Hij werkte vele jaren in overheidsdienst.

Wat is precies de Cliëntenraad WWB?

Frans: “Het is een onafhankelijke raad die bestaat uit personen die cliënt zijn bij de afdeling Sociale zaken. Zij zijn ervaringsdeskundigen zou je kunnen zeggen. In de raad zijn ook vertegenwoordigd diverse maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij het welzijn van Roermond, Een voorbeeld hiervan is de Vincentius Vereniging. De raad heeft een onafhankelijke voorzitter, dat ben ik en ik word bijgestaan door een ambtelijke secretaris. “

Wat is het doel van de Cliëntenraad WWB?

“ De Cliëntenraad WWB behartigt de belangen van burgers in Roermond op het gebied van werk en inkomen dus met name mensen die een bijstandsuitkering ontvangen of in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. De raad is er niet voor individuele problemen tussen cliënt en afdeling Sociale Zaken. Komen er meerdere klachten over hetzelfde onderwerp, brengt de Cliëntenraad dit ter sprake bij de het college van Burgemeester en Wethouders. Dus dan signaleert de raad klachten en legt deze voor aan het college.”

Wie vertegenwoordigen de raad?

“Dat zijn de heer Van Rooij (CNV), De heer Niesten (Seniorenraad), De heer De Boer (Vincentiusvereniging) en de heer Claessen (FNV). Het contactadres is: Secretariaat Cliëntenraad WWB, Postbus 915 6040 AX in Roermond. Telefoon: 0475-388 200. E-mail: cliëntenraadwwb@roermond.nl”

Hoe bent u voorzitter geworden?

“Dat is heel eenvoudig. Vorig jaar las er een advertentie waarin een onafhankelijk voorzitter gezocht werd. Ik heb gesolliciteerd. Ik moest voor een commissie verschijnen en ik ben gekozen. Toen is het voorstel van mijn aanstelling naar Burgemeester en Wethouders gegaan. Daarna volgde de benoeming. Daarbij is het vrijwilligerswerk maar dat vind ik de juiste procedure bij dit soort werk.”

Wat kunt u doen bij terugkomende klachten?

“Wij onderzoeken bepaalde voorvallen die niet zo goed verlopen. Wij bekijken of er mogelijkheden of fouten in het systeem of het beleid zitten die nader bekeken en eventueel bijgesteld kunnen worden. De raad signaleert dan deze voorvallen en legt ze neer bij het College B en W. Wij ontvangen dan bericht van B en W wat er aan gedaan wordt.“

Noem eens een specifiek voorstel van de raad?

De raad heeft laatst bijvoorbeeld advies gegeven over de nota Armoede beleid. Wij kijken dan specifiek naar onderdelen van plannen die op onze doelgroep van toepassing is. Wij hebben geadviseerd de grens van 110 procent van het minimumloon te verhogen naar 120 procent om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand. Op die manier kunnen meer mensen aanspraak maken op bijvoorbeeld een wasmachine of een koelkast.”

Weten de mensen van jullie bestaan?

“Inderdaad, houden wij ons bezig met het adequaat bereiken van onze doelgroep. Bepaalde groepen vallen onder de zogenaamde ‘stille armoede’. Mensen schamen zich om er voor uit te komen dat ze niet rond kunnen komen van hun inkomen. Daarbij zijn ze niet bekend met het systeem. De mensen moeten zich wel zelf melden. En zelf aanvragen wat er nodig is. De mensen die er recht op hebben, moeten zonder schaamte gebruik maken van deze voorziening. De moeilijkheid is, die mensen te bereiken die geen internet hebben, geen kinderen, vrienden buren of mantelzorgers. De gemeente maakt een aanvraag indienen zo gemakkelijk mogelijk. Met de gemeenteraad heeft bijvoorbeeld beslotendat een aanvraag binnen vijf dagenafgewikkeld moet zijn. Men hoeft ook nog maar één keer alle gegevens in te leveren. Dus meerdere keren allerlei formulieren invullen is verleden tijd.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Sta op en wandel
Lees volgende artikel
Ronald Joosten