Mijn club

De Fietsersbond
Door
Mar-Li Wingens
26 maart, 2010

Frans Heijnen is sinds 10 jaar voorzitter in Midden-Limburg van deze Bond. In 1992 werd Frans lid maar de Fietsersbond bestaat dit jaar al 35 jaar. Hij fietste iedere dag van Maasbracht naar zijn werk in Roermond en terug

Wat doet de Fietsersbond?

Frans: “Wij proberen goede fietsvoorzieningen te promoten. Dat betekent in feite goede fietspaden, voldoende parkeermogelijkheden voor fietsen, goede afstelling van verkeerslichten zoadat deze fietsvriendelijk zijn enz. We houden ons niet bezig met het uitzetten van fietsroutes.”

Waarom ben jij lid geworden?

“Mijn vrouw Nel was lid en zij kon een keer vanwege ziekte niet naar de vergadering. Zij zat met een vraag aan het bestuur. Ik heb die vraag namens haar gesteld en kreeg als antwoord of ik dat vraagstuk wilde oplossen namens het bestuur. Ik heb het probleem opgelost met de gemeente en eigenlijk als vanzelf ben ik opgenomen in het bestuur.”

Houden jullie je bezig met het veilig fietsen van kinderen?

“In het westen is de fietsleerschool in opkomst. Dat is er in het zuiden nog niet. Fietsen leer je normaal gesproken van huis uit. Allochtone Nederlanders leren dat meestal niet van huis uit. Deze mensen brengen hun kinderen vaak met de auto naar school en clubs. De kinderen leren inmiddels wel op school verkeersregels en doen een fietsexamen. Maar daarbij zie je vaak dat deze kinderen fietsen op een fiets van een oudere. Een te grote fiets waarbij ze ‘staan’ en niet op het zadel zitten. In dat geval kun je hand niet uitsteken en niet achterom kijken. Het is ook nog zo dat kinderen waarbij de ouders allebei werken geen tijd hebben om een kind goed te leren fietsen. Spelen op de stoep komt steeds minder voor en dus ook spelenderwijs leren fietsen. Er is veel minder gelegenheid om te oefenen.”

Gaan kinderen vaak onvoorbereid op de fiets naar school?

“Ja, als kinderen op een gegeven moment naar de middelbare school gaan, fietsen ze vaak in groepjes. Er worden ook nog kinderen met de auto gebracht of ze moeten met de bus. Swalmen wil persé een eigen fietsexamen afnemen. Dat vind ik onzin. De kinderen moeten toch naar de stad fietsen en daar ook de verkeersregels kennen. Volgens mij kunnen de kinderen uit Swalmen gewoon deel nemen aan het examen in Roermond. Swalmen hoort nu bij Roermond.”

Neemt de Fietsersbond examens af?

“Dat doen we nu al voor het 15e jaar. Kinderen van groep 7 en 8 komen samen bij De Oranjerie en de Fietsersbond heeft dan een route uitgezet waarin ze alle situaties tegenkomen die er zijn in het verkeer. Op die examendag nemen ongeveer 500 jongeren deel. Ouders staan langs de route en registreren wanneer de kinderen (niet hun eigen kinderen) in de fout gaan. En ja, er zakken ook kandidaten. Dat is voor hun eigen veiligheid.”

Hoe is de samenwerking met de gemeente?

“Die verloopt steeds soepeler. Als ik dingen meld die veranderd moeten worden, worden we gehoord. Wij zitten geregeld met mensen van de gemeente om de tafel om te bekijken of iets aan onze vraag gedaan kan worden. Dat wil niet zeggen dat er onmiddellijk iets geregeld wordt. Vaak gaat het om bijvoorbeeld waarschuwingsstrepen op de weg waar de weg plotseling smaller wordt. Daar zijn geen hoge kosten mee gemoeid maar het maakt zo’n weg wel veiliger voor de fietser.”

Wordt het 35-jarig bestaan gevierd?

“Ik denk dat het klein gevierd wordt. Uiteindelijk moeten we het feest zelf betalen. De bedoeling is om een miljoen mensen op de fiets te krijgen op 31 maart. Op de site van de Fietsersbond is dat te vinden.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Gruppo Agogo
Lees volgende artikel
Ik heet Nina