Leen Hendriks (35), Sven Coenen (21) en initiatiefnemer Hans Brouwers staan 1000 procent achter het idee om mensen met een beperking, hetzij lichamelijk of geestelijk, een kans te geven om werkzaam te zijn in een leuk beroep én op een persoonlijk niveau.
Beschrijf het project eens?
Hans: “Wij geven mensen met een beperking de kans om een beroep in de horeca te leren. Het is een leerproject en ook doorstroom project. Wij mogen mensen officieel opleiden. Na hun opleiding bij ons kunnen ze doorstromen naar een baan tot opleidingsniveau vier. “
Leen: “Als je Niveau drie hebt, ben je bijvoorbeeld zelfstandig kok en Niveau vier heb je alles gehaald tot aan de functie van meesterkok.”
Hoe is het idee ontstaan?
Hans: “Een zwager van mij bracht me een jaar of vijf geleden op het idee. Hij werkt bij Daelzicht met mensen met een beperking. Ik ben me in de materie gaan verdiepen en ben een aantal bestaande projecten in het land gaan bezoeken, zoals een hotel, een restaurant, een vergadercentrum en een brasserie/kadoshop. Ruim drie jaar geleden bleek dat mijn dochter Renée, MS (Multiple Sclerose) had. Ze was toen 24 jaar. Dat versterkte mijn drive om het project van de grond te krijgen. De betrokken partijen van het eerste uur zijn Daelzicht, Pedagogisch Sociaal Werk en het Productiehuis. Wij hebben samen de uitgangspunten geformuleerd en zo ontstond de stichting Matchwinners.”
Wat houdt Matchwinners in?
Hans: “Wij proberen een win-win situatie te creëren tussen bedrijfsleven, politiek, instellingen en de doelgroep en via de stichting ook fondsen te werven voor dekking van de meerkosten. en de doelgroep. Het primaire doel is het naar vermogen inzetten van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie en het creëren van werk ten behoeve van mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. We hebben op dit moment een groep van ruim 40 sponsoren (social partners) uit het bedrijfsleven die al meer dan 350.000 euro in het project hebben gestoken. Helaas hebben overheid en andere instanties nog geen eurocent in het project geïnvesteerd. Tot nu toe! Maar ik ben er van overtuigd dat dit nog komt als we meer bekendheid gaan krijgen.”
Vertel iets over de locatie?
Op een gegeven moment ben ik naar een geschikte locatie in Roermond gaan zoeken en uitgekomen bij de voormalige pastorie van de kathedraal. Daar hebben we onzettende mazzel mee. Het is een absolute toplocatie op een prominente plek midden in de samenleving.We krijgen een internationaal publiek via het Outlet, Duitsers, Engelsen, Belgen. De Pastorie beschikt over vergaderzalen, een restaurant en brasserie en een zaal voor besloten meetings. In het souterrain is een ontmoetingsplek voor een proeverij gesitueerd. Het terras ligt heerlijk in de zon omringt door de monumentale kathedraal en Rattentoren.”
Waarom is zo’n project nodig?
Hans: “Ik vind dat Roermond niet achter kan blijven bij andere steden van dit kaliber met een project als dit. Roermond is op alle fronten een dynamische club en daar hoort een project met een sociaal gezicht als dit bij. Wij hebben sinds twee maanden in de weekends try-outs gehad en hebben nu eindelijk de deuren officieel geopend op 1 mei.”
Leen en Sven, hoe zijn jullie bij het project betrokken?
Leen: “Ik ben de chefkok en heb jarenlang ervaring in diverse grote restaurants. Mijn beperking is dat mijn botvlies in een arm kapot is, ik draag daarom een braise maar kan wel allebei mijn handen gebruiken, de manier waarop, heb ik aangepast. Ik werk full-time. We zijn dus pas open en het is gewoon top! Mijn zus Olga, heeft een geestelijke beperking en zij komt ook bij ons werken. Op 23 mei voor het eerst. Voor haar en voor ons allemaal een leerweg en ook voor de gasten. Hoe ga ik met zo’n persoon om?
Wij hebben medewerkers die zelfstandig meedraaien maar we hebben ook medewerkers die alleen tafeltjes schoon kunnen maken. Ook het aantal uren dat iemand werkt is op de persoon afgestemd. De een kan twee uur werken en de ander 6 uur. Het werk vergt misschien meer van mij dan in een gewoon restaurant maar geeft mij ook heel veel meer voldoening.”
Sven: “Mijn beperking is dat ik licht autistisch ben. Ik heb Niveau 2 gehaald en dat had niemand gedacht op school. Leen heeft mij daarbij geholpen. Dat is fantastisch maar ik heb het ook zelf gedaan. Ik ging gewoon door! Nu doe ik van alles, ik help met de voorbereidingen in de keuken, ik breng het eten naar de mensen, ik hou gasten tevreden. Ik vind eigenlijk alles leuk om te doen. “