Mijn club

Doe een wens Stichting Nederland
Door
Mar-Li Wingens
23 september, 2008

Els Kloth (61) en Anneloes de Jong (22) zijn respectievelijk regio actie-coördinator en media vrijwilliger bij 'Doe een wens stichting'. Ze zijn heel actief en enthousiast. Ze steken er tijd in en willen de stichting groter en bekender maken in Limburg. Anneloes is werkzaam op een school voor autistische kinderen en Els was werkzaam als stafmedewerker bij Bureau Jeugdzorg.

Leg eens uit wat 'Doe een wens Stichting Nederland' eigenlijk is?

Els: "Het is een organisatie die voor kinderen tussen drie en achttien jaar met een levensbedriegende ziekte, een hartenwens in vervulling doen gaan. Deze kinderen of jongeren kunnen door iedereen aangemeld worden. Door ouders, andere familie, buren, school. De meeste aanmeldingen komen van kinderartsen en ziekenhuizen. Het betreft vooral kinderen met kanker, leukemie, taaislijmziekte of ernstige spierziekten. De bedoeling is om het zieke kind even te laten vergeten dat het ziek is."

Hoe werkt de stichting?

Els: "De overkoepelende organisatie in Woerden, bekijkt alle aanvragen en een medische commissie bekijkt samen met de behandelende arts of het kind tot de doelgroep behoort. Van dit voortraject weet het kind niets, de ouders zijn wel op de hoogte.

Anneloes: “Nederland is verdeeld in 12 regio’s, wij zijn regio Noord Brabant/Limburg. Dus de wensen van kinderen uit Limburg en acties van ‘Doe een wens’ komen meestal bij ons terecht via onze site: www.doeeenwens.nl. Ik ben mediavrijwilliger en ik zorg voor de voorlichting in de pers. Als er een wens binnenkomt gaan daar twee ‘wenshalers’ mee aan de slag. Ze gaan bij het kind op bezoek en luisteren heel goed naar de wens van het kind en proberen zicht te krijgen op wat het kind verder leuk vindt. Er zijn in het hele land wel 300 vrijwilligers.”

Hoe gaat het verder?

Anneloes: “Als de wenshalers een goed zicht hebben op drie wensen van het kind, overleggen we met het kantoor in Woerden, hoe we het aan gaan pakken. We proberen altijd om de allerliefste wens in vervulling te laten gaan. Is dat niet mogelijk kijken we naar te tweede liefste wens. “

Els: “Ons budget is heel open. De ene wens valt duurder uit dan de andere. Een motto van ons is: ‘niets is onmogelijk!’ De fantasie en de wens van het kind staan centraal. Kijk, als een wens is om Madonna te ontmoeten, weten wij dat dit bijna onmogelijk te verwezenlijken is. Maar laatst hadden we een kind dat Liza Minelli wilde ontmoeten en dat is gelukt. Het kind is naar Londen geweest bij een voorstelling. Liza heeft met het kind backstage gezongen en echt tijd uitgetrokken. Het kind heeft genoten.”

Vertel iets meer over de wensen?

Els: “We maken er altijd iets heel groots van. Het moet een dag zijn dat het zieke kind en zijn familie nooit zal vergeten. Het kind moet er op kunnen teren. Ze krijgen een fotoboek van ons van de hele dag.“

Hoe komen jullie bij ‘Doe een wens’ terecht?

Anneloes: “Er was op tv een uitzending met Wendy van Dijk, ambassadrice van ‘Doe een wens.' Ik zag het meteen zitten om vrijwilliger te worden. Ik heb me opgegeven en toen is het balletje gaan rollen. Ik doe nu sinds twee maanden de PR in de regio.”

Els: “Ik doe dit vrijwilligerswerk nu bijna drie jaar. Toen ik wist dat ik met vervroegd pensioen ging bij Jeugdzorg heb ik gezocht naar een goede tijdinvulling. Ik wilde wel iets met kinderen en ik las een advertentie van ‘Doe een wens’.dat er een actie-coördinator gezocht werd. Dat houdt onder andere in dat ik probeer sponsors te vinden, grote en kleine. Bijvoorbeeld verenigingen, scholen, bedrijven en individuen die een actie bedenken en het geld aan ons geven. Er zijn mensen die het geld dat ze cadeau krijgen bij de gelegenheid van een jubileum aan ons afstaan. Er zijn zelfs communicantjes die een deel van hun gekregen geld afstaan aan ons.”

Hoe wordt een wens vervuld?

Anneloes: “Er was bijvoorbeeld een jongen van veertien jaar die een vuurwerkshow achter de schermen wilde bijwonen. De jongen mocht backstage vanuit de cabine van een duwboot kijken hoe het vuurwerk afgestoken werd.”

Els: “Laatst wilde een kind heel graag naar Euro Disney. Wij doen het dan vanzelfsprekend een beetje specialer. Mickey Mouse komt mee ontbijten bij de familie in het hotel, ze hoeven bij geen enkele attractie te wachten. Het kind wordt als een VIP behandeld. Hele leuke wensen vind ik persoonlijk de fantasiewensen. Dat een kind bijvoorbeeld een hele dag prinses wil zijn. Dat vraagt de nodige fantasie van de vrijwilliger maar is natuurlijk ontzettend leuk om te doen.”

Wat zijn de voorwaarden om vrijwilliger te worden?

Els: “Liefde voor het kind en je moet er wel tijd voor kunnen uittrekken. Ongeveer vier uur per week. Mensen die parttime werken, kunnen ook overdag en dat is prettig. Wij kunnen in Roermond en omstreken nieuwe vrijwilligers gebruiken. Jong of ouder, maakt niet uit. We moeten bijvoorbeeld cheques ophalen als mensen een actie hebben gedaan, dan is het natuurlijk wel leuk voor de foto in het personeelsblad, dat dit een beetje officieel gebeurt.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Gerda Stultjens
Lees volgende artikel
Mar-Li Wingens