Mijn club

Het Maatjesproject
Door
Mar-Li Wingens
29 maart, 2013

Rachel en Anita zijn heel enthousiast (Foto: Anita Katzenbauer en Rachel van Linder)

Anita Katzenbauer en Rachel van Linder zetten samen hun schouders onder het Maatjesproject. Anita vanuit haar werk als begeleider bij Mensana en Rachel als rehabilitatiewerker bij Riagg Zuid. Maar wat houdt het Maatjesproject eigenlijk in?

Leg eens uit?

Anita: “In het maatjesproject willen we mensen verbinden. Bijvoorbeeld eenzame mensen of mensen met weinig sociale contacten of mensen die het moeilijk vinden om dingen te ondernemen willen we koppelen aan een leuke vrijwilliger. De vrijwilliger wil graag iets voor iemand betekenen door deze te ondersteunen.”

Hoe krijgen mensen een ‘maatje’?

Anita: “Mensen die graag een maatje willen, melden zich bij Rachel en mij. Met z’n drieën bekijken we wat degene die steun vraagt, graag wil. Dat kan iemand zijn om mee te wandelen, naar de bioscoop te gaan of samen te sporten, maar ook om een kopje koffie te drinken op een terrasje of bij hem of haar thuis. Het kan heel divers zijn. Daar zoeken wij dan een maatje bij. Een vrijwilliger die hetzelfde wil.”

Waarom deze samenwerking van Riagg en Mensana?

Anita: “Mensana is een instelling voor mensen die beschermd wonen met een psychiatrische achtergrond. RiaggZuid biedt ambulante geestelijke gezondheidszorg aan cliënten van alle leeftijden in Noord- en Midden-Limburg. De insteek is om cliënten zo dicht mogelijk bij huis te helpen. Zo kort als mogelijk, zo lang als noodzakelijk. In het Maatjesproject hebben Rachel en ik dezelfde functie: begeleider bij het verbinden van mensen.”

Wat is de toekomstdroom van het Maatjesproject?

Rachel: Burgers met elkaar koppelen, zonder de stempels van bv lichamelijk,geestelijk of verstandelijk gehandicapt. Voor elkaar er zijn en elkaar helpen.

Wie gaat dit project betalen?

Rachel: “Wij hebben subsidie van de gemeente gekregen en kunnen hieraan werken tot augustus. Dan moeten we kunnen aantonen dat het project aanslaat en als dat zo is hopen we dat het project verder gefinancierd wordt. Het is wel zo dat de uitjes door de vrijwilliger en de cliënt zelf betaald worden. Daar hebben we geen budget voor.”

Is het vooral bedoeld voor eenzame mensen?

Rachel: “Vaak wel. Mensen zitten vaak niet meer in het werkproces, mensen hebben weinig of geen familie of ze hebben geen contact, of mensen zitten altijd thuis en vinden het moeilijk om naar buiten te gaan of alleen naar de sportclub of iets anders. Het is meestal gemakkelijker en ook een stuk gezelliger om iets met z’n tweeën te ondernemen.”

Zijn er al mensen gekoppeld?

Rachel: ”Op dit moment hebben we 10 vrijwilligers gevonden in een heel kort tijdsbestek. Het aantrekkelijke voor vrijwilligers is dat je iets onderneemt wat je zelf leuk vindt en waarin je wat betekent voor een ander en je bepaalt ook de tijd die je wilt besteden. Cliënt en vrijwilliger spreken samen af hoe vaak ze elkaar zien.”

Er zijn vrijwilligersbijeenkomsten, vrijwilligers zijn verzekerd en krijgen reiskostenvergoeding.

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
’t Kirkhäöfke
Lees volgende artikel
Samen delen