Met het oog op de toekomst, laat u goed informeren. (Foto: Marcel van Vliet en Guido van der Meer)
Marcel van Vliet (werkzaam bij stichting Wel.kom-Roermond) organiseert samen met ’t Paradies op zaterdag 16 november van 11.00 uur tot 16.00 uur een informatiemarkt. De markt wordt georganiseerd in opdracht van de Seniorenraad en heeft als doel senioren de weg te wijzen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Guido van der Meer ondersteunt de infomarkt met zijn pianospel.
Wat wordt met ‘nieuw ouder worden’ bedoeld?
Marcel: “De overheid heeft bepaalt dat ouderen zo lang mogelijk thuis, in hun eigen omgeving moeten kunnen blijven wonen. De ouderen worden geacht zelf de nodige hulp te organiseren. Dat is meestal niet mogelijk zonder hulp van familie, mantelzorgers én organisaties. Op onze informatiemarkt kunnen mensen kennis nemen van wat er op dit gebied bestaat.”
Is de participatiemaatschappij een positieve of een negatieve ontwikkeling?
Guido: “Ik denk van allebei wat. Negatief is dat er toch mensen zijn die buiten het schip vallen. Mensen die zelf bepaalde dingen niet kunnen. Het voordeel is dat mensen zelf oplossingen bedenken met hulp van hun eigen netwerk en met wat organisaties te bieden hebben.”
Noem voorbeelden van voorzieningen die aangeboden wordt?
Marcel: “Ik noem valpreventie, de Huisopticien die bij mensen thuis komt, de rijwielservice, ‘Samen eten’ voor ouderen die eens graag samen met anderen uit gaan eten. Ik noem de Thuisadministratie, de Boodschappenplusbus, de Zorgzuster. Boa’s zorgen voor de veiligheid in de buurt en Woningstichting Domus let op een goede woonomgeving. Thuiszorg is natuurlijk van groot belang, ouderen kunnen door deze zorg gewoon thuis blijven wonen.”
Wat wordt van ouderen verwacht?
Marcel: “Dat ouderen actiever worden, elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen en op die manier elkaar kunnen bijstaan. Een belangrijk aspect van het ‘nieuw ouder worden’.
’t Paradies is op de eerste plaats een ontmoetingscentrum waar het dagelijks een komen en gaan van ouderen is. Daar worden onderlinge contacten gelegd maar worden de mensen tevens wegwijs gemaakt en geïnformeerd over de mogelijkheden om thuis te blijven wonen. Maar ook in de andere wijken van Roermond zijn verschillende plekken waar dit gebeurt.”
Wat is soms moeilijk?
Marcel: “Als het moeilijk voor een oudere is om een voorziening aan te vragen, helpt de Seniorenadviseur van Wel.kom daarmee. Het is in eerste instantie nodig dat de senior weet dat bepaalde voorzieningen bestaan. Daarvoor organiseren wij deze informatiemarkt. Iets waarvan je het bestaan niet weet, daar kun je ook geen gebruik van maken.”
Guido: “Er bestaat een ‘Klussendienst’ bij Stg. Wel.kom en deze dienst komt voor een klein bedrag per uur, klusjes doen bij mensen die een reguliere vakman niet kunnen betalen. Dat is toch mooi?”
Zien mensen door de bomen het bos nog wel?
Marcel: ”Men moet wel de juiste keuze maken tussen de vele aanbiedingen. Daarvoor zou een senior of de mantelzorger bijvoorbeeld voldoende informatie bij de hand moeten hebben.”