Het is geen dure sport, je hebt geen speciale outfit of attributen nodig. (Foto: Ad Hendriksen)
De roeivereniging dankt zijn naam aan de mythologische halfgod Aeneas, een Trojaanse held die na een lange zwerftocht over zee, een van de stichters van Rome zou worden. Ad Hendriksen (59) is al 22 jaar lid van de roeivereniging.
Waar roeien jullie?
“Op de Maas, richting Linne. Altijd hetzelfde traject van in totaal 12 km. Dat kan best zwaar zijn, tegen de stroom op. De Maas is een regenrivier en als er veel regen gevallen is, is de stroming sterk. Het gaat bij ons niet op de eerste plaats om een mooie route maar om de inspanning die het ons kost. Het gebied is ook nog mooi, ik raak nooit uitgekeken. Je ziet waar bevers wonen en de seizoenen geven ook steeds een ander beeld.”
Gaat de leeftijd je parten spelen bij het roeien?
Ad: “Ik merk dat het prima is voor mijn lijf. Ik heb een zwakke rug en roeien is daar heel goed voor. Als ik enkele weken niet roei, krijg ik last van mijn rug. Mijn ploeg van acht mannen houdt rekening met elkaars conditie, het is geen wedstrijd. Wij roeien bijna altijd in een boot voor negen personen. Acht roeiers en een stuurman. De leeftijd in onze ploeg ligt tussen ruim 70 en ruim 35 jaar. Ik had nooit van mezelf gedacht dat ik zo lang bij een sportclub zou blijven.”
Wat maakt deze club zo leuk?
“Wij hebben een fijne ploeg en dat maakt dat het altijd gezellig is. Vooral na het roeien. Samen koffie of iets anders drinken en ouwehoeren. In de 22 jaar dat ik er bij ben is de groep nagenoeg dezelfde gebleven en uitgegroeid tot een vriendenclub, alles kan gezegd worden, rechtuit en eerlijk. Elke zaterdag om half negen ’s morgens wordt er geroeid. Behalve als er ijs op het water ligt of het mistig weer is. In de winter kan het best koud zijn maar je roeit je vanzelf warm. Soms vind ik het moeilijk om zo vroeg (7 uur) op te staan maar als ik weer in de boot zit, is het altijd een mooi begin van het weekend.”
Heb je zelf een roeiboot?
“Nee, nergens voor nodig. Ik kan bij Aeneas een roeiboot lenen als ik bijvoorbeeld eens in mijn eentje of met z’n tweeën wil roeien. Ik hou van sport maar niet te fanatiek. Op de terugweg roeien we altijd twee km hard maar de tijd blijft tegenwoordig steeds dezelfde.”
Wat wil je nog bereiken?
“Je moet niet te veel willen. Ik streef geen nieuwe spectaculaire tijden na. Onze ploeg wordt echt niet meer beter. Bepaalde tijden halen we nooit meer al bedenk je nog zo’n slimme oefeningen. Ik wil gewoon relax roeien. Allemaal in dezelfde beweging, in dezelfde cadans zijn, geeft een goed gevoel.”